" ΤΟ ΠΡΟΦΗΤΕΥΟΜΕΝΟΝ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΓΟΥΣ"
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:
Το «Νομοσχέδιο για τη Γαλάζια Πατρίδα», το οποίο θα επαναπροσδιορίσει την κυριαρχία της Τουρκίας στις θάλασσες, είναι έτοιμο. Το νομοσχέδιο θα αναφέρεται στην απόφαση «Casus Belli», η οποία θεωρείται αιτία πολέμου, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος Εμίν Οζγκονούλ.Το «Νομοσχέδιο για τη Γαλάζια Πατρίδα», το οποίο στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της κυριαρχίας και των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας στις θάλασσες που την περιβάλλουν από τρεις πλευρές, έχει φτάσει στο τελικό του στάδιο.
Το νομοσχέδιο των 15 άρθρων αναμένεται να κατατεθεί στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM) μετά τις γιορτές.
Ο νέος νόμος θα αναφέρεται επίσης στην απόφαση του TBMM του 1995 για το «Casus Belli» (που σημαίνει «αιτία πολέμου» στα λατινικά) και στη Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.Ελληνικές ειδήσεις
Η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα από 3 μίλια σε 6 μίλια το 1936, ενώ η Τουρκία το έπραξε το 1964.
Η Ελλάδα επιδιώκει εδώ και καιρό να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια.
Με αυτόν τον νόμο, η Τουρκία θα διατηρήσει τα σημερινά χωρικά της ύδατα των 6 μιλίων στο Αιγαίο και των 12 μιλίων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Διακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης
Σύμφωνα με το σχέδιο του Νόμου για τη Γαλάζια Πατρίδα, δίνεται επίσης στην κυβέρνηση η εξουσία να κηρύσσει θαλάσσιες περιοχές ειδικού καθεστώτος σε περιοχές όπου δεν έχουν κηρυχθεί αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, για αλιεία, υδρογονάνθρακες, σεισμικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις, καθώς και για οικονομικά και εθνικά συμφέροντα.
Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να κηρυχθούν στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, εκτός από το Αιγαίο Πέλαγος.Τουρκικά προϊόντα
Ο νέος νόμος «Γαλάζια Πατρίδα» θα καταργήσει επίσης τον νόμο αριθ. 476 περί «Χωρικών Ύδατων», που θεσπίστηκε το 1964.
Επιπλέον, ο νόμος αριθ. 2674, με ημερομηνία 20 Μαΐου 1982, όριζε ότι «το πλάτος των τουρκικών χωρικών υδάτων είναι 6 ναυτικά μίλια. Ο Πρόεδρος εξουσιοδοτείται να καθορίζει το πλάτος των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων».
Αυτοί οι νόμοι ενημερώνονται σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα μέσω του νομοσχεδίου «Γαλάζια Πατρίδα».
Τι είναι η απόφαση «CASUS BELLI»;
Το «Casus belli» είναι ένας όρος διεθνών σχέσεων που αναφέρεται στη νομική ή πολιτική δικαιολόγηση για την κήρυξη πολέμου σε μια χώρα.
Αυτή η έννοια χρησιμοποιείται ως «αιτία πολέμου» στα ψηφίσματα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM). Στο ψήφισμα της TBMM της 8ης Ιουνίου 1995, η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος πέραν των 6 μιλίων (σε 12 μίλια) κηρύχθηκε οριστική αιτία πολέμου (Casus belli) από την Τουρκία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://echedoros.blog/