Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Και ξαφνικά ο ουρανός... γέμισε στην Κρήτη

 

Το παρατηρήσατε και σεις; Απογευματόβραδο Σαββάτου 29 Απριλίου τα σύννεφα στον ουρανό είχαν περίεργα σχήματα που παράπεμπαν σε... "ιπτάμενους δίσκους"!
Από τη Μεσαρά μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο -σύμφωνα με σχετικές σημερινές δημοσιεύσεις φωτογραφιών στο διαδίκτυο- το φαινόμενο των πολύ ιδιαίτερων συννέφων μόνο απαρατήρητο που δεν πέρασε!
σύμφωνα με το σχόλιο που έκανε κάποιος φίλος που φαίνεται να είναι γνώστης, ψάξαμσ στο διαδίκτυο και βρήκαμε τα παρακάτω:
"Αναμφίβολα τα είδατε απόψε στον ουρανό και πολλοί τραβήξατε μια ή δύο φωτογραφίες και χρησιμοποιήσατε όρους όπως "ιπτάμενος δίσκος" ή "στοίβα από τηγανίτες" για να τους περιγράψετε.
Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτά τα μυστηριώδη σύννεφα και γιατί σχηματίζονται;
Γνωστά ως νέφη Altocumulus Standing Lenticular (ACSL) ή Altocumulus Standing Lenticularis, σχετίζονται με κύματα στην ατμόσφαιρα που αναπτύσσονται όταν ο σχετικά σταθερός, γρήγορα κινούμενος αέρας ωθείται προς τα πάνω και πάνω από ένα τοπογραφικό φράγμα που είναι προσανατολισμένο περισσότερο ή λιγότερο κάθετα προς την κατεύθυνση από που φυσάει ο άνεμος ανώτερου επιπέδου. Αυτή η απόκλιση δημιουργεί ένα κύμα βαρύτητας κατά τον άνεμο του τοπογραφικού φράγματος που δεν μοιάζει με ένα κύμα που μπορεί να δημιουργήσετε ρίχνοντας ένα βότσαλο σε μια λίμνη.
Όταν υπάρχει επαρκής υγρασία πάνω από το επίπεδο της κορυφής του βουνού, τα σύννεφα ACSL αναπτύσσονται στην κορυφή αυτών των κυμάτων του βουνού όπου ο αέρας ανεβαίνει. Τα σύννεφα ACSL αναπτύσσονται συνεχώς και διαχέονται στην περιοχή της κορυφής του κύματος και αμέσως κατά τον άνεμο της κορυφής, αντίστοιχα. Γι' αυτό φαίνεται να παραμένουν ακίνητα (εξ ου και το όνομα) παρόλο που οι άνεμοι είναι γρήγοροι (μερικές φορές
Ευχαριστούμε τους φίλους για τον "δανεισμό" των φωτογραφιών.




Δια-SOS-τε τη Μεσαρά