Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα και τότε...

 


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ 

Για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο, τα λάθη που έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ταραγμένη περίοδο 2009-2015 με τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που γίνονταν σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον μίλησε στο enikos.gr o Oµότιµος Kαθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.


Στην Εύη Απολλωνάτου


Ως αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011, έζησε από κοντά την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι κάθετος ότι υπήρχε και άλλος δρόμος πλην του Μνημονίου και αναλύει δύο διαφορετικές επιλογές, τις οποίες η τότε ελληνική κυβέρνηση απέρριψε.

«Η πρώτη λύση είναι αυτή που πρότεινα στον Παπακωνσταντίνου, την οποία απέρριψε, την πρόταση Σάλλα να μειωθεί το έλλειμμα στο χρέος μέσα από την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Βεβαίως την απέρριψε. Θα ήταν ένα πολύ καλό μέτρο για να μειωθεί το χρέος περίπου στο 90%», λέει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Σε ερώτηση γιατί απορρίφθηκε αυτή η επιλογή ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης απαντά: «Λες και ήθελαν οπωσδήποτε να εκδικηθούν την προηγούμενη κυβέρνηση με το να εκδικηθούν ταυτόχρονα και την Ελλάδα. Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν είχαν γνώση της κατάστασης και γι’ αυτό και απέρριψαν αυτή την πρόταση. Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που έκανε ο Στρος Καν. Ότι έπρεπε να γίνει το συντομότερο η αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή την απέρριψαν. Τώρα τα όσα λένε είναι παραμύθια».

Και συνεχίζει: «Εμένα την επομένη της έγκρισης του προγράμματος με κάλεσε ο Στρος Καν και μου είπε: Πρέπει να πεις στον Πρωθυπουργό σου να ζητήσει άμεσα την αναδιάρθρωση. Πέρα βρέχει. Ο Παπακωνσταντίνου αντίθετος μέχρι σήμερα με την όποια αναδιάρθρωση. Ο Παπανδρέου σε κάποια φάση είπε: Εμείς θέσαμε το θέμα της αναδιάρθρωσης. Αλλά πώς το έθεσε το θέμα ενώ ο Υπουργός Οικονομικών ήταν αντίθετος; Δεν γίνεται αυτό. Εν πάση περιπτώσει εγώ τα μετέφερα αυτά. Αυτοί δεν άκουγαν μέχρι την τελευταία στιγμή», λέει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.


Επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθυστέρησε 1,5 χρόνο και επειδή οι Ευρωπαίοι ήθελαν να μειώσουν την έκθεση των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και τις ζημιές που θα υφίσταντο. «Εν κατακλείδι ο Τρισέ ήθελε να προστατεύσει τις γαλλικές τράπεζες, οι Γερμανοί τις γερμανικές τράπεζες αλλά κυρίως ο Τρισέ, όπως είπε και η Μέρκελ. Η Μέρκελ την συζητούσε την αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί; Γιατί είχε καλές επαφές με τον Στρος Καν. Είχε καλή χημεία μαζί της και ο Στρος Καν μιλούσε από την αρχή για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά ο Σόιμπλε δεν ήθελε για να τιμωρήσει (σ.σ. την Ελλάδα) ή να προστατεύσει τις γερμανικές τράπεζες. Ο Τρισέ δεν ήθελε για να προστατεύσει τις γαλλικές τράπεζες, επικαλούμενος δήθεν το καταστατικό της ΕΚΤ να μην αγοράζει ομόλογα κλπ.», αναφέρει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Επιπλέον μιλάει για το 2015 και την επιβολή των capital controls. «To 2015 όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία νομίζω ήταν απροετοίμαστος, τελείως απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει, αν θέλετε την κατάσταση», σημειώνει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Δεν είχαν κατανοήσει και αυτό ήταν το τραγικό ότι εάν πας σε μία διαπραγμάτευση με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις οι άλλοι θα αντιδράσουν με μαξιμαλιστικά μέτρα. Δηλαδή είχαν ένα όπλο τότε ότι θα σε πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, θα σε αναγκάσουν να φύγεις από την ευρωζώνη. Πώς; Αυτό που έκαναν, σταματώντας την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και γι’ αυτό φτάσαμε και στα capital controls. Δηλαδή οι μαγκιές πλέον δεν περνούσαν», τονίζει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Μάλιστα εξηγεί ότι εκείνη την περίοδο ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του τηλεφώνησε και του ζήτησε να συνοδεύσει τον τότε Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριζε ότι δεν πρέπει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με την τότε επικεφαλής Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο Βαρουφάκης ανένδοτος, ήθελε να μην πληρώσει την δόση. Φτάνουμε στην Ουάσινγκτον. Ο Τσίπρας να παίρνει συνεχώς τηλέφωνο γιατί προφανώς τον φοβόταν, τον Βαρουφάκη, μήπως επιμείνει στην άποψη του. Και μπαίνουμε. Ήταν απόγευμα εκεί, ώρα Ουάσινγκτον. Μας δέχεται η Λαγκάρντ με τον Πολ Τόμσεν. Ήμουν εγώ με τον Βαρουφάκη και αρχίζει ο Βαρουφάκης να λέει ότι δεν θα πληρώσουμε αυτή την δόση. Και του απαντάει η Λαγκάρντ ακριβώς αυτό που είπα εγώ στον Τσίπρα. Λέει: «Με όλη την καλή θέληση εγώ είμαι δεσμευμένη, πρέπει το αργότερο σε μία εβδομάδα να ενημερώσω το ΔΝΤ και αυτό σημαίνει πτώχευση της Ελλάδος. Και για να είμαι ειλικρινής δεν θα το κάνω μέσα σε μία εβδομάδα θα το κάνω σε τρεις μέρες». Πετάγομαι εγώ, την ήξερα κιόλας, λέω «κάντε το σε μία εβδομάδα όπως λέει το καταστατικό, τι θέλετε να το κάνετε σε τρεις μέρες;», λέει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Τέλος πάντων έληξε η συζήτηση εκεί. Πήρε το μήνυμα ο Βαρουφάκης και τελικά τα πληρώσαμε για να μην πτωχεύσουμε. Αυτά όλα δείχνουν την απροετοιμασία που υπήρχε. Δεν παίζεις με τους διεθνείς οργανισμούς. Έχουν κάνει λάθη, τραγικά λάθη και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε λάθος προγράμματα, με λάθος μνημόνια. Έχουν ευθύνη και αυτοί, πολύ μεγάλη ευθύνη», καταλήγει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στο enikos.gr: