Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

"δεν χτυπάμε τις καμπάνες για να μην μας περικυκλώσουν οι αντάρτες αλλά εμείς λειτουργηθήκαμε μέσα στην Χαρά του Ευαγγελισμού"

 


Γκόμα , στις 25/03/2025

Αγαπητοί μας φίλες και φίλοι, Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού της γης, χρόνια πολλά !! ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!! ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ! Οι φωτογραφίες είναι από τον σημερινό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Γκόμας (25.03.2025) Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας συνδράμουν και μας συμπαραστέκονται στις δύσκολες αυτές ώρες του πολέμου. Λαμβάνουμε τις βοήθειες που, είτε μέσω του Συλλόγου μας «Φίλοι Ιεραποστολικού έργου πατρός Τιμόθεου Ntumba στο Ανατολικό Κονγκό», είτε απευθείας, η αγάπη και η συμπόνοιά σας μας στέλνει στην εμπόλεμη Ιερά Επισκοπή Γκόμας και Μεγάλου Κίβου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η αγάπη σας μας βεβαιώνει ότι δεν είμεθα εγκαταλειμμένοι στον δεινώς δοκιμαζόμενο τόπο μας, όπου ο ασταμάτητος ήχος των όπλων γεμίζει φόβο και αβεβαιότητα τις ψυχές των εδώ αδελφών μας. Σας ευχαριστούμε όλοι μας για τη συμβολή σας και τη σημαντική υποστήριξή σας στον άπορο και κατεστραμμένο από τον πόλεμο πληθυσμό μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η κατάσταση επί τόπου παραμένει η ίδια και αμετάβλητη με παντού την παρουσία των ανήλεων ανταρτών. Αποφασίσαμε να συναντιόμαστε αραιά με όσους από τους χριστιανούς μας μπορούν και είναι κάπως κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Γκόμας για σύντομες τελετές, και μετά τις Συνάξεις αυτές να φεύγει ο κόσμος γρήγορα. Ο σκοπός είναι να πάρουμε κάποια πνευματική δύναμη στα άδικα δεινά αυτά που υφιστάμεθα. Οι λειτουργικές Συνάξεις ανάλογα με την ημέρα, με το πως ξυπνήσαμε, θα γίνουν χωρίς να δώσουμε επίσημα το πρόγραμμα λατρείας και χωρίς κωδωνοκρουσίες. Είναι τολμηρή αυτή η απόφαση, διότι οι αντάρτες σκοτώνουν αδιακρίτως, παντού. Καθημερινά, τα πτώματα των σκοτωμένων συνανθρώπων μας βρίσκονται στους δρόμους, ιδιαίτερα των νεαρών ανθρώπων (αγόρια και κορίτσια). Ο πληθυσμός αποδεκατίζεται. Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, άλλοι πεθαίνουν από χολέρα και από άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Εδώ και πάνω από 2 μήνες, το αεροδρόμιο και τα σύνορα είναι κλειστά από και προς τις περιοχές της Ιεράς Επισκοπής μας που ελέγχουν οι αντάρτες, δηλαδή Γκόμα, και τα περίχωρα, Μπουκάβου και τα γύρω χωριά, Καμανιόλα, και Ουαλικάλε .



Οι αντάρτες της Μ23 σκοτώνουν τους πολίτες και μετά τους ρίχνουν τη νύκτα σε διάφορους δρόμους των συνοικιών. Όταν τυγχάνει οι αντάρτες να μιλούν για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός, δεν είναι παύση του πολέμου, ούτε παύση των εχθροπραξιών, αλλά μάλλον μια ευκαιρία να αναδιοργανωθούν για να συνεχίσουν να κατακτούν νέα εδάφη της χώρας. Δεν έχει μείνει τίποτα στην πόλη μας, έχουν λεηλατήσει, έχουν πάρει τα οχήματα των πολιτών, από τα νοσοκομεία έχουν πάρει μέχρι και ασθενοφόρα και ψυγεία από νεκροτομεία, και τα πήγανε στην Ρουάντα!! Άνθρωποι σκοτώνονται και θάβονται μερικές φορές σε ομαδικούς τάφους, άλλοι θάβονται ακόμη και ζωντανοί!! Η τοπική μας Εκκλησία με τις λίγες δυνάμεις της είναι δίπλα στους πολίτες και τους ορθόδοξους πιστούς, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ευθυνοφόρα και ηρωικά πήραμε την απόφαση να συγκεντρωθούμε και σήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με όσους από τους πιστούς μας κατοικούν δίπλα στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου, σε σπίτια δικά τους ή σε αυτά που νοικιάζει γ ’αυτούς η Εκκλησία μας για την ασφάλειά τους. Προσευχηθείτε για μας. Στηρίξετε μας εμπράκτως! Μην μας εγκαταλείψετε. Και πάλι χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!
† Ο Γκόμας και Μεγάλου Κίβου Τιμόθεος

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗ Οι Λογαριασμοί της Ιεράς Επισκοπής Γκόμας και Μεγάλου Κίβου στο Κονγκό είναι: 1) Όνομα: TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το IBAN: 00011150520000138271793. Επωνυμία της τράπεζας: BCDC (EQUITY BANK). Swift (BIC) : BCDCCDKI. 2) Όνομα Λογαριασμού: EGLISE ORTHODOXE-IERA EPISKOPI GOMAS. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το IBAN: CD4805100051720112169700197. Επωνυμία της τράπεζας: RAWBANK. Swift (BIC): RAWBCDKI. 3) Όνομα Λογαριασμού: EGLISE ORTHODOXE-IERA EPISKOPI GOMAS. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το IBAN: 00011050288200180113301. Επωνυμία της τράπεζας: EQUITY BCDC. Swift (BIC): BCDCCDKI. Μπορείτε να προσφέρετε τις δωρεές σας επίσης και μέσω των κάτωθι λογαριασμών του Συλλόγου μας στην Ελλάδα «Φίλοι Ιεραποστολικού Έργου π. Τιμοθέου Ntumba στο Κονγκό». 1) Εθνική Τράπεζα. Swift-Bic Τράπεζας: ETHNGRAA. Το ΙΒΑΝ είναι: GR4801101340000013400564996. 2) Τράπεζα Πειραιώς. Swift-Bic Τράπεζας : PIRBGRAA. Το ΙΒΑΝ του λογαριασμού της Πειραιώς είναι: GR2701720980005098107308162. 3) Alpha Bank. Swift-Bic Τράπεζας: CRBAGRAA Το IBAN είναι: GR4501401620162002002015349 Όνομα Λογαριασμού: ΦΙΛΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΜΠΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ. Γράψετε ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας για να ξέρουμε ότι είναι από σας για να σας ενημερώσουμε ότι τα λάβαμε. Επίσης γράψετε ότι τα στέλνετε για την Ιεραποστολή στην Ι. Επισκοπή Γκόμας ( Ανατολικό Κονγκό). Η Σελίδα Face book του Συλλόγου μας είναι: Φίλοι Ιεραποστολικού έργου π. Τιμοθέου Ntumba. Ο Σύνδεσμος της σελίδας είναι:
https://m.facebook.com/108781591982729/ Υ. Γ. Στείλτε μας ένα email σας, ώστε ο Σύλλογός μας να σας αποστείλει απόδειξη για την δωρεά που καταθέσατε στο Σύλλογο για την Ιεραποστολή μας στην Ιερά Επισκοπή Γκόμας και Μεγάλου Κίβου. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ είναι να στείλετε μέσω των κάτωθι υπηρεσιών που υπάρχουν στον τόπο μας: Western Union, Money Gram, Ria και Express Union ( WorldRemit). Να σας δώσουμε, αν είναι τα στοιχεία, αναλόγως με την υπηρεσία που θα χρησιμοποιείστε.