Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ζητήθηκε από τον Άσαντ να εγκαταλείψει τη χώρα- άγνωστη η τύχη του σήμερα το απόγευμα



Η μοίρα του Μπασάρ αλ Άσαντ αποφασίζεται τώρα στο Κατάρ




Βασική συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στην οποία ενδέχεται να κριθεί η τύχη της σημερινής συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.


Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

Αυτή η συνάντηση θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά στάδια των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση της παρατεταμένης σύγκρουσης στη Συρία.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη μεταβατική διακυβέρνηση και τον πιθανό σχηματισμό νέας κυβέρνησης.


Πηγές αναφέρουν ότι άτυπες διαβουλεύσεις για την επιλογή της μελλοντικής σύνθεσης της συριακής κυβέρνησης πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στα ΗΑΕ.

Η κίνηση δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα είναι σοβαρή για την επιτάχυνση μιας πολιτικής διευθέτησης, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, διαδεχόμενος τον πατέρα του Χαφέζ, ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα από το 1971.


Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει σημείο καμπής στην τύχη της συριακής ηγεσίας.

Ήδη η ρωσική Novaya Gazeta δημοσιεύει ότι ζητήθηκε από τον Άσαντ να εγκαταλείψει τη χώρα, τη στιγμή που χιλιάδες Σύροι στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και κατέφυγαν στο Ιράκ.

Επιπρόσθετα, η οικογένεια Άσαντ κλήθηκε ανοιχτά να εγκαταλείψει τη χώρα από τις αρχές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ανέφερε η Wall Street Journal.


Και η «Novaya» ανέφερε πρόσφατα ότι η οικογένεια Άσαντ μπορεί να βρίσκεται ήδη στη Ρωσία. Τουλάχιστον ο μεγαλύτερος γιος του Άσαντ υπερασπίστηκε πρόσφατα τη διατριβή του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Η ουκρανική ιστοσελίδα ‘hromadske’ (φωτό άνω) αναφέρει ότι όλη η οικογένεια του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη καταφύγει στη Μόσχα ενώ ο ίδιος μέχρι σήμερα το πρωί ήταν στη Δαμασκό και εκτελούσε τα καθήκοντά του.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, υποστηρίζουν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, ενώ η Ρωσία και το Ιράν επιμένουν στη διατήρηση τουλάχιστον μερικής επιρροής του σημερινού καθεστώτος.

«Είναι η πρώτη φορά που τόσες πολλές βασικές χώρες της περιοχής συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της επίλυσης του συριακού ζητήματος για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε ένας αναλυτής.


Εν μέσω των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Η κυβέρνηση Άσαντ αντιμετωπίζει σοβαρή στρατιωτική και πολιτική πίεση. Η απώλεια εδαφών, η μαζική εγκατάλειψη στρατιωτών και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αποδυναμώνουν τη θέση του πολιτικού καθεστώτος.



Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
ΥΠΆΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ 
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi δήλωσε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, το βράδυ της Παρασκευής, ότι η τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «άγνωστη».ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ