Η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει επιπλέον όπλα αεράμυνας στην Ουκρανία, φαινομενικά για να «προστατεύσει τις αποστολές σιτηρών» στην Ευρώπη στον απόηχο της κατάρρευσης της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο.
Ενημερωμένες πηγές είπαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να στείλει ένα επιπλέον σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς IRIS-T και περισσότερα από 12 αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard στην Ουκρανία.
Τα όπλα αεράμυνας – τα οποία αναμένεται να φτάσουν στη χώρα πριν από το τέλος του 2023 υποτίθεται ότι προορίζονται για την προστασία των αποστολών σιτηρών στην Ευρώπη μέχρι τον ποταμό Δούναβη και μέσω άλλων αποκαλούμενων «Λωρίδων Αλληλεγγύης» για τη μεταφορά των ουκρανικών τροφίμων από τη χώρα στις διεθνείς αγορές.
Μεγάλος χορηγός όπλων η Γερμανία
Η Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός προηγμένων όπλων της Ουκρανίας εντός του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, έχει ήδη στείλει όπλα αξίας πάνω από 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια όπλων στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έξι εκτοξευτών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T.
Το Βερολίνο έχει επίσης στείλει σχεδόν 50 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Flakpanzer Gepard – με τα όπλα αυτά της δεκαετίας του 1970 να είναι αναβαθμισμένα και εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά.
Η γερμανική αεράμυνα θα διαλυθεί με Kinzhal και Iskander
Κληθείς να σχολιάσει ποια συγκεκριμένα συστήματα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να στοχεύσει όπλα του ΝΑΤΟ όπως το IRIS-T, ο βετεράνος Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Alexei Leonkov, συντάκτης του περιοδικού για τις ρωσικές στρατιωτικές υποθέσεις Arsenal of the Fatherland, είπε στο Sputnik ότι αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τακτικούς πυραύλους Iskander και Kinzhal. υπερηχητικά συστήματα κρούσης, «δηλαδή, όπλα που το IRIS-T δεν μπορεί να αναχαιτίσει».
«Υπάρχουν πύραυλοι αέρος - εδάφους σε υπηρεσία με τις Αεροδιαστημικές μας Δυνάμεις.
Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να εντοπίσουμε πού βρίσκονται τα εχθρικά συστήματα και πού βρίσκονται τα εξαρτήματά του, δηλαδή οι εκτοξευτές και το σύστημα ραντάρ», συνέχισε.
Όσον αφορά τα Gepards, ο Leonkov λέει ότι η παράδοσή τους φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τα κενά στην αεράμυνα της Ουκρανίας που προκαλούνται από τα ρωσικά drones.
«Πόσα θα παραδώσει η Γερμανία; Νομίζω ότι πιθανώς όσα μπορούν να επισκευάσουν…
Η Ουκρανία κάποτε είχε λευκή κάρτα – παίρνοντας βασικά όσα ήθελε. Τώρα κάθε χώρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προμηθεύει μόνο όσα περισσότερα όπλα μπορεί, με βάση τις δικές τους δυνατότητες και ανάγκες».
Το Βερολίνο, σημείωσε ο Leonkov, προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση για το ίδιο, το Κίεβο και τους συμμάχους του μετά την κατάρρευση της Συμφωνίας Σιτηρών, παρά τις πιθανές «νάρκες» στο σχέδιο «Λωρίδες Αλληλεγγύης», καθώς η Πολωνία, η Σλοβακία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απορρίπτουν ολοένα και περισσότερο τα ουκρανικά τρόφιμα σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα συμφέροντα των γεωργών τους.
«Για να παρακαμφθεί αυτό το μπλοκάρισμα από την πλευρά της Πολωνίας και της Σλοβακίας, έχει δηλωθεί ότι τα σιτηρά δεν θα εκφορτώνονται στην Πολωνία, αλλά σε γερμανικό έδαφος ή σε λιμάνια από το οποίο θα βγουν πλοία ξηρού φορτίου που μεταφέρουν το σιτάρι» σημείωσε ο αναλυτής.
www.bankignews.gr Περισσότερα στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ