ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Χθες μια μικρή φίλη μας , μας ρώτησε αν το γεγονός ότι στη Θάλασσα του Μαρμαρά μέσα στην οποία είναι βυθισμένη η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, όπου και το επίκεντρο της συνεχόμενης σεισμικής διέγερσης στην ΠΟΛΗ, μπορεί να συσχετισθεί;
Σήμερα όμως γνωστοί από την γειτονική χώρα μας μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί σχετικά με τον θρύλο αυτό, λέγοντας μας τι κυκλοφορεί :
"κάναμε την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ τζαμί και έγινε αιτία η βυθισμένη ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ της να ενεργοποιεί ισχυρούς σεισμούς στην ΠΟΛΗ , είμαστε παγωμένοι"
δεν γνωρίζουμε, αλλά κάτι συγκλονιστικό συμβαίνει αδελφοί τούτες τις στιγμές που δίνει μηνύματα...
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕΗ Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της 16εκατομμυριούπολης Κωνσταντινούπολης, φιλοξενεί το όριο μεταξύ των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Ανατολίας, το λεγόμενο Κύριο Ρήγμα του Μαρμαρά (MMF). Αυτό το τμήμα της Ζώνης Ρευστών της Βόρειας Ανατολίας δεν έχει ενεργοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενος ένας σεισμός με μεγάλο μέγεθος άνω των M > 7.
Μια ομάδα με επικεφαλής τους Dirk Becker και Marco Bohnhoff από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών Γεωεπιστημών στο Πότσνταμ (GFZ) παρουσιάζει το πρώτο συστηματικό πρότυπο παραμόρφωσης με κλειδωμένα και ερπυστικά τμήματα κατά μήκος του «σεισμικού κενού της Μαρμαράς» στο περιοδικό Geophysical Research Letters.
Τρία καράβια ενετικά λοιπόν ξεκίνησαν από την Πόλη γεμάτα με όλα τα κειμήλια από την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με τον θρύλο, αλλά το τρίτο από αυτά, το οποίο μετέφερε την Αγία τράπεζα βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.
Από τότε μέχρι σήμερα στο σημείο εκείνο που είναι βυθισμένη η Αγία Τράπεζα τα νερά της θάλασσας είναι πάντοτε ήρεμα και γαλήνια, ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην γύρω περιοχή.
Το φαινόμενο μαρτυρούν και σύγχρονοι Τούρκοι επιστήμονες, που έχουν κάνει κατά καιρούς απόπειρες να ανακαλύψουν που οφείλεται αυτό το περίεργο φαινόμενο, αλλά λόγω της λασπώδους σύστασης του βυθού, απέβησαν άκαρπες.
Στο βιβλίο του Δωροθέου Μονεμβασίας με τίτλο “Βίβλος Χρονική ” (1781) διαβάζουμε: ”Οι Ενετοί την υπερθαύμαστον και εξάκουστον Αγίαν Τράπεζαν της Αγίας Σοφίας, την πολύτιμον και ωραιότατην, έβγαλαν από τον Ναό και έβαλαν εις το καράβι, και καθώς έκαναν άρμενα και επήγαιναν προς Βενετία, ω, του θαύματος!
Πλησίον της νήσου του Μαρμαρά άνοιξε το καράβι και έπεσεν εις την θάλασσαν η Αγία Τράπεζα και εβούλησε και είναι εκεί ως σήμερον, και τούτο είναι φανερόν και το μαρτυρούν οι πάντες, διότι όλον το μέρος εκείνο, όταν κάμνει φουρτούνα, η θάλασσα όλη κάμνει κύματα φοβερά, εις δε τον τόπο όπου είναι η Αγία Τράπεζα είναι γαλήνη και δεν ταράσσεται η θάλασσα.
Και υπαγαίνουν τινές εκεί με περάματα, και λαμβάνουν από την θάλασσαν εκείνην, όπου είναι η Αγία Τράπεζα, και μυρίζει θαυμασιώματα μυρωδίαν, από το άγιον μύρον όπου έχει και των άλλων αρωμάτων“.
Ο πατέρας της Ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, γράφει για το περιστατικό: “Την ημέρα που πάρθηκεν η Πόλη έβαλαν σ’ ένα καράβι την Αγία Τράπεζα, να την πάνε στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Εκεί όμως στην θάλασσα του Μαρμαρά, άνοιξε το καράβι και η Αγία Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο.
Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γαλήνη που είναι πάντα εκεί και από την ευωδία που βγαίνει. Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας.”
Θα μπορούσε να είναι άλλος ένας μύθος που κατάφερε να επιβιώσει τόσους αιώνες μέσα στις καρδιές των Ελλήνων. Όμως σύμφωνα με ντόπιους Τούρκους της Κωνσταντινούπολης, το σημείο αυτό είναι υπαρκτό.
Πηγή: Δημοκρατία, Έκτακτο Παράρτημα, Ινφογνώμων Πολιτικά
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ
https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας