Ελληνορωμαϊκά!
ΑΡΘΡΑ του Δρ. Κωνσταντίνου Βαρδάκα Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι το τέλος του μεγάλου παιδαγωγικού κανόνος του Ελληνικού Ορθόδοξου Γένους. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η πραγματικότητα της επανεκκίνησης της συναλληλίας, του φιλότιμου και της αρχοντικής λεβεντιάς. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η αναστήλωση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στην σωστή αποστολική του πορεία.
Ελληνορωμαϊκά!
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025
«Αυτοί που έχουν επιδοθεί στην προσπάθεια για την ένωση των Εκκλησιών δεν έχουν οι ίδιοι ενωθεί με το Άγιον Πνεύμα ή δεν ένιωσαν την ανάγκη να ενωθούν με Αυτό»
3 Ιουλίου - Περιέφερε στην μάχη το Λάβαρο του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ και έβλεπε τον δρόμο για την Βασιλεύουσα
3 Ιουλίου σαν σήμερα: 324 ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά στη Μάχη της Αδριανούπολης
Τα αίτια της σύγκρουσης θα πρέπει να αναζητηθούν στην παλιά ιστορία με τις αντιπαλότητες που ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση της Τετραρχίας του Διοκλητιανού. Ο Κωνσταντίνος υπερίσχυσε στη Δύση, μετά τη μάχη στη Μιλβία γέφυρα (312) και αργότερα νίκησε τον Αύγουστο της Ανατολής Λικίνιο στη μάχη στην Κίβαλι. Μετά από μία ακόμα ήττα του Λικινίου στην πεδιάδα του Άρδα (316), ο Κωνσταντίνος έγινε κύριος ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου, πλην της Θράκης, ενώ συνήφθη ειρήνη μεταξύ των δύο Αυγούστων που κράτησε 7 χρόνια.
Ο Κωνσταντίνος, που ήταν εμφανώς ισχυρότερος, αναζητούσε αφορμή για να επιτεθεί ξανά και να επεκταθεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή επικράτεια.
Η αφορμή δόθηκε το 324, όταν ο Λικίνιος αντέδρασε υπερβολικά όταν ο στρατός της Δύσης εισχώρησε στην περιοχή του καταδιώκοντας Βησιγότθους επιδρομείς (ή Σαρμάτες). Αυτή η υπερβολική αντίδραση θεωρήθηκε εχθρική από τον Κωνσταντίνο και ήταν επαρκής δικαιολογία για να εισβάλει με μεγάλο στρατό στη Θράκη.
Ο Κωνσταντίνος προωθήθηκε προς τα σημερινά Βουλγαρικά σύνορα κοντά στον Έβρο ποταμό, έξω από την Αδριανούπολη. Τα δύο στρατεύματα παρέμειναν στη θέση τους για αρκετές μέρες πριν τη μάχη. Υπήρχε, και από τις δύο πλευρές, μια γενική απροθυμία να διακινδυνεύσουν διασχίζοντας τον ποταμό, εναντίον ενός καλά προετοιμασμένου αντιπάλου.
Τελικά, ο Κωνσταντίνος χρησιμοποίησε ένα τέχνασμα για τη διέλευση του ποταμού Έβρου από τα στρατεύματά του: Έχοντας εντοπίσει ένα κατάλληλο πέρασμα όπου ο ποταμός στένευε και μια δασωμένη πλαγιά προστάτευε το πέρασμα, διέταξε να συγκεντρωθούν υλικά και σχοινιά σε κάποιο άλλο σημείο της όχθης, αρκετά μακρυά από το επιλεγέν σημείο, ώστε να δώσει την εντύπωση ότι είχε πρόθεση να κατασκευάσει γέφυρα εκεί. Επί της δασωμένης πλαγιάς συγκέντρωσε μυστικά περί τους 5.000 πεζούς τοξότες και δύναμη ιππικού. Κατόπιν, ηγούμενος του ιππικού πάνω από το πέρασμα του ποταμού, επέπεσε επί του αντιπάλου του αιφνιδιαστικά.
Ο αιφνιδιασμός είχε πλήρη επιτυχία, ενώ αμέσως μετά το υπόλοιπο του στρατεύματος διέσχισε τον ποταμό στο ίδιο σημείο. Αυτό που ακολούθησε ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιστορικού Ζώσιμου, «μια μεγάλη σφαγή». Ο Λικίνιος τραυματίσθηκε ελαφρά και κατάφερε να διαφύγει στην πόλη του Βυζαντίου.
Αξιοσημείωτα:
Ο Κωνσταντίνος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά συστηματικά το χριστιανικό λάβαρο για το οποίο έδωσε εντολές να περιφέρεται σε όλο το πεδίο της μάχης και ιδιαίτερα στα σημεία όπου οι δυνάμεις του έχαναν τον έλεγχο. Σύμφωνα με τους Βυζαντινούς ιστορικούς, το λάβαρο έπαιξε μεγάλο ρόλο για την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών του Κωνσταντίνου ενώ καταπτόησε τους στρατιώτες του αντιπάλου του.
Επακόλουθα:
Ήταν μια από τος μεγαλύτερες μάχες του 4ου αιώνα (και της ύστερης αρχαιότητος), όσον αφορά το μέγεθος των στρατευμάτων που πήραν μέρος. Επιπλέον διεξήχθη σε ένα σημείο που θεωρείται, διαχρονικά, ως ένα από «τα πιο διαφιλονικούμενα σημεία της Παγκόσμιας Ιστορίας».
Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: Δημοσθένης Λαμπρινάκης
" πολύτιμοι επιζώντες όσοι δεν ταυτιστούν με το σύστημα της ¨καρτοκινητής έξυπνης δημοκρατίας ¨ και την αμαρτία "
που βρισκόμαστε -"θα σας ρίξουν παρά πολύ" - τόσο πολύ που ζαλίστηκαν και εκμαυλίστηκαν βλ. ΟΠΕΚΕΠΕ- " θα ζητήσουν να τον πάρουν πίσω αλλά δεν θα προλάβουν " 300 χρόνια πίσω πως τα γνώριζε ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ο Αιτωλός;
η Ελλάδα δεν κλέβει , όπως κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν την εικόνα της με όσα κατόρθωσαν διαχρονικές μικροκομματικές συμπεριφορές άγρας ψήφων και ατομικού πλουτισμού κάποιων που νομίζουν ότι αν την γλυτώσουν εδώ δεν θα τα πληρώσουν επάνω.
αντίθετα η Ελλάδα κλέβει εντυπώσεις , είναι το ΦΩΣ, είναι ο ΑΓΕΡΑΣ της , είναι ο Πολιτισμός και η ΠΊΣΤΗ της.
Πολλοί έρχονται ως επισκέπτες και χαίρονται αλλά δεν γνωρίζουν γιατί τόσο πολύ χαίρονται ..
Είναι η ΧΑΡΙΣ που έχει ενσωματωθεί σε τούτα τα αλμυρά λιθάρια αυτής της ματωμένης μαρτυρικής γης ..όταν ενστερνιστούν αυτή την μυστική δύναμη, τότε η Χαρά τους θα είναι ολοκληρωμένη.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
" θα τους πουν ..πηγαίνετε να κάνετε την δουλεία και αυτοί θα την δώσουν σε συνεργεία που έφεραν εδώ μέσα"
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΣΤΕΡΟΎΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ...
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΟΒΟΥ άρα καλόν να διαβάσουμε τα παρακάτω:
Καταρρέει η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας… Δραματική κρίση σε πολεμική αεροπορία, drones και εξοπλιστικά – Φόβοι για γυμνή άμυνα απέναντι σε Ιράν, Ελλάδα και ΝΑΤΟ
Η προσπάθεια της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, η οποία παρεμποδίζεται από κυρώσεις, καθυστερήσεις στις προμήθειες και εσωτερικές πολιτικές παρεμβάσεις, προκαλεί ανησυχία στους στρατιωτικούς αναλυτές.
Η πρόσφατη ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν αποκάλυψε τις ευπάθειες της Άγκυρας, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τις αποτρεπτικές της δυνατότητες.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει επανειλημμένα αποδώσει τιμές στα εγχώρια παραγόμενα στρατιωτικά drones, τα άρματα μάχης Altay και το μαχητικό αεροσκάφος KAAN, παρουσιάζοντάς τα συχνά ως απόδειξη της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος.
Ωστόσο, πολλά εμβληματικά προγράμματα παραμένουν υπό το κράτος τεχνικών εμποδίων, πολιτικών σκοπιμοτήτων και των αλυσίδων εφοδιασμού που έχουν πληγεί από κυρώσεις.
Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν γηρασμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Τα περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη, τα οποία παραδόθηκαν αρχικά τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, χρειάζονται επειγόντως αναβαθμίσεις.
Η Άγκυρα έχει ζητήσει 40 νέα μαχητικά F-16 Block 70 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden έδωσε κατ’ αρχήν έγκριση μετά την κύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη συμφωνία. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι καθυστερήσεις πλήττουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Άγκυρα ασκεί επίσης πιέσεις για επανένταξη στο πρόγραμμα μαχητικού πολλαπλών ρόλων F-35, από το οποίο αποκλείστηκε το 2019 λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400.
Ο Erdogan δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε ανταποκριθεί θετικά στην ανανεωμένη διάθεση διαλόγου.
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία και Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία, Tom Barack, εξέφρασε αισιοδοξία για την επίλυση των αμυντικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα F-35 και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).
Μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στις 29 Ιουνίου, ο Barack δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, ο πρόεδρος Trump και ο πρόεδρος Erdogan θα πουν στον υπουργό [Marko] Rubio και τον υπουργό Εξωτερικών [Hakan] Fidan: “Ολοκληρώστε το, βρείτε τρόπο”. Το Κογκρέσο θα στηρίξει μια λογική κατάληξη. Συνεπώς, πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα να βρεθεί λύση έως το τέλος του έτους.»
Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία για την πιθανή απόκτηση μαχητικών Eurofighter Typhoon.
Η Γερμανία, η άλλη χώρα-συμμέτοχος στην παραγωγή, παραμένει διστακτική, επικαλούμενη πολιτικές εντάσεις λόγω των εσωτερικών πολιτικών της Τουρκίας και προηγούμενης κριτικής για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η Γερμανία έχει μετριάσει τη στάση της και, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα — που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό — να αίρει την αντίθεσή του, αυξάνονται οι πιθανότητες έγκρισης της πώλησης.
Το εγχώριο τουρκικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, KAAN (πρώην TF-X), πραγματοποίησε τις πρώτες τροχοδρομήσεις του νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, με κυριότερο αυτό του κινητήρα.
Το πρωτότυπο χρησιμοποιεί επί του παρόντος τον κινητήρα F110 της General Electric, αλλά οι εγχώριες εναλλακτικές λύσεις που αναπτύσσονται από την Turkish Engine Industries (TEI) δεν είναι ακόμη έτοιμες για πτήση.
Έχει εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο χρήσης κινητήρων Rolls-Royce, αν και οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ατελέσφορες.
Το KAAN δεν αναμένεται να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πριν από το 2035 το νωρίτερο, και το χρονοδιάγραμμα αυτό εξαρτάται από την πρόοδο του προγράμματος χωρίς σοβαρές καθυστερήσεις.
Καθώς η πλατφόρμα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις δοκιμές πιστοποίησης, παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Παρά τη συνεχιζόμενη δομική ανάπτυξη, το αεροσκάφος εξακολουθεί να βασίζεται σε ξένους κινητήρες, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενους περιορισμούς στις εγχώριες δυνατότητες ανάπτυξης προώθησης.
Μια ακόμη ανησυχία είναι η έλλειψη επαρκών ικανών πιλότων.
Μετά την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η κυβέρνηση Erdogan απέλυσε ή φυλάκισε χιλιάδες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας με κατασκευασμένες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων πάνω από 600 έμπειροι πιλότοι μαχητικών.
Το κενό που δημιουργήθηκε δεν έχει ακόμη καλυφθεί πλήρως.
Η Τουρκία πιθανόν να λειτουργεί με ελάχιστες αναλογίες, ίσως κάτω από 1,2 πιλότους ανά αεροσκάφος λόγω της έλλειψης πιλότων, ενώ η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου 295 αεροσκάφη.
Ιδανικά, η αναλογία αυτή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1,5 έως 2 πιλότοι ανά αεροσκάφος, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής ξεκούραση, εκπαίδευση και εναλλαγή, χωρίς να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι πιλότοι.
Η λειτουργία κάτω από αυτό το όριο ενέχει κινδύνους μείωσης της αποτελεσματικότητας και αυξημένης καταπόνησης του προσωπικού.
Tα επίπεδα εμπειρίας στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραμένουν κρίσιμα χαμηλά
Παρότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέα προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων, τα επίπεδα εμπειρίας στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραμένουν κρίσιμα χαμηλά, με στρατιωτικές πηγές να επισημαίνουν ότι η εκπαίδευση ενός έμπειρου πιλότου F-16 συνήθως απαιτεί πάνω από μία δεκαετία, ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επιταχυνθεί μέσω πολιτικών μέτρων.
Η Τουρκία εργάζεται επίσης πάνω στο δικό της νέο πρόγραμμα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας με την ονομασία Steel Dome (Χαλύβδινος Θόλος), αλλά αυτό παραμένει στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.
Το Nordic Monitor είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το ρωσικής κατασκευής σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400, το οποίο αγοράστηκε από τη Ρωσία, δεν αποτελεί μέρος του έργου.
Για να καλύψει το κενό, η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του γαλλο-ιταλικού συστήματος πυραύλων SAMP/T.
Ο Πρόεδρος Erdogan φέρεται να ζήτησε στήριξη από τον Γάλλο Πρόεδρο Macron κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το συνολικό κόστος του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας S-400, που αγοράστηκε από την Τουρκία, εκτιμάται περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μέρος των οποίων καταβλήθηκε προκαταβολικά στη Μόσχα.
Τελικά, η Τουρκία δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη προμήθεια δεύτερης παρτίδας πυραύλων και συστημάτων, απόφαση η οποία ερμηνεύτηκε ευρέως ως προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναλυτές προειδοποιούν επίσης για μείωση της ποιότητας των στελεχών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Μετά τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα του 2016, οι απαιτήσεις για την ένταξη στο σώμα επιτελικών αξιωματικών χαλάρωσαν, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τον επαγγελματισμό του στρατεύματος.
Νέος κανονισμός που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από το κοινοβούλιο επιτρέπει στον Erdogan να επηρεάζει άμεσα το χρονοδιάγραμμα προαγωγών ανώτερων αξιωματικών. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό υπονομεύει την αξιοκρατία και αυξάνει την πολιτική παρέμβαση στην αλυσίδα διοίκησης, δημιουργώντας μια ιεραρχία βασισμένη στην πίστη και όχι στις ικανότητες.
Το κύριο άρμα μάχης Altay, ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής αμυντικής στρατηγικής της Τουρκίας, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες καθυστερήσεις.
Η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία παραγωγής με την εταιρεία BMC τον Νοέμβριο του 2018 για την κατασκευή 250 αρμάτων τύπου T1.
Οι αρχικές παραδόσεις είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2019.
Αντ’ αυτού, μόλις δύο πρωτότυπα μπήκαν στο τουρκικό οπλοστάσιο το 2023, με τη μαζική παραγωγή να μετατίθεται για το 2025 και την πλήρη ανάπτυξη να εκτείνεται έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
Η εξάρτηση του προγράμματος από τον κινητήρα επιδεινώθηκε μετά την αποχώρηση της γερμανικής εταιρείας MTU λόγω εμπάργκο που επιβλήθηκαν εξαιτίας των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία.
Σε απάντηση, η Τουρκία εξασφάλισε συμφωνία για την εισαγωγή κινητήριων μονάδων (powerpacks) ισχύος 1.500 ίππων από τη Hyundai-Doosan της Νότιας Κορέας.
Ωστόσο, οι μονάδες αυτές δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στα τοπικά πρότυπα απόδοσης και ενσωμάτωσης, ενώ ο εγχώρια αναπτυσσόμενος κινητήρας «Batu» απέχει ακόμη χρόνια από την επιχειρησιακή του ένταξη.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολιτικά κίνητρα επηρέασαν τη διαδικασία του διαγωνισμού.
Η BMC φέρεται να εξασφάλισε το συμβόλαιο αντί της Otokar και των γερμανικών κινητήρων της λόγω των δεσμών της με τον Πρόεδρο Erdogan και επιχειρηματίες-συμμάχους του, όπως ο Etem Sancak, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι το έργο προτίμησε τους κομματικούς φίλους έναντι της επάρκειας.
Η παραγωγή, η οποία αρχικά γινόταν στο Καρασού, μεταφέρθηκε αργότερα στο Αριφιγιέ, ύστερα από ανησυχίες ότι η αρχική τοποθεσία ήταν ακατάλληλη, ενδεχομένως λόγω κινήτρων που σχετίζονται με την αξία της γης.
Πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι το μοτίβο αυτό έχει αποδυναμώσει την τεθωρακισμένη ικανότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αντί να την ενισχύσει.
Παρότι τα σχέδια προβλέπουν παραδόσεις τριών αρμάτων το 2025 και έως 85 αρμάτων στην έκδοση T1 τα επόμενα τρία χρόνια, η καθυστέρηση έχει εξαλείψει οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πλεονέκτημα εγχώριας ισχύος αρμάτων μάχης.
Ένα από τα εμπόδια για την ενίσχυση της τουρκικής άμυνας είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.
Με την τουρκική λίρα να έχει χάσει σημαντική αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο, η εισαγωγή αμυντικού εξοπλισμού έχει γίνει ακόμη πιο δαπανηρή. Αν και ο Erdogan έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2027, τα περισσότερα σημαντικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων, των ηλεκτρονικών και των ραντάρ, εξακολουθούν να εξαρτώνται από ξένους προμηθευτές.
Τον Οκτώβριο του 2024, η τουρκική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να εισαγάγει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα επέβαλλε ετήσια εισφορά στο Ταμείο Αμυντικής Βιομηχανίας ύψους 750 λιρών (22 δολάρια) για άτομα με πιστωτικό όριο 100.000 λιρών (2.923 δολάρια) ή περισσότερο.
Ο Υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτική περιοχή και πρέπει να ενισχύσει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες.
Ο Simsek υποστήριξε ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για έργα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδίως για την κατασκευή του Steel Dome και την παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους KAAN.
Ωστόσο, ύστερα από έντονη λαϊκή αντίδραση, η πρόταση αναβλήθηκε για το 2025.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση σχετικά με την επαναφορά του νομοσχεδίου.
Δυνατή αλλά ευάλωτη
Σύμφωνα λοιπόν με πολλούς αναλυτές, η Τουρκία αποδεικνύεται τελικά ότι δεν είναι η παντοδύναμη στρατιωτική δύναμη που συχνά προβάλλεται, καθώς βρίσκεται σε τροχιά αποσύνθεσης με εμφανείς αδυναμίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία υποφέρει από σοβαρή έλλειψη έμπειρων πιλότων και πεπαλαιωμένα F-16, την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει το στόλο της με Rafale και εκσυγχρονισμένα F-16 Viper, ενώ το Ισραήλ διαθέτει υπερσύγχρονα F-35 και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η άμυνα της Τουρκίας χαρακτηρίζεται «γυμνή» απέναντι σε αυτούς τους δύο γείτονες, καθώς κρίσιμα προγράμματα όπως η παραγωγή του άρματος μάχης Altay και η κατασκευή εγχώριων συστημάτων αεράμυνας καθυστερούν λόγω τεχνικών και οικονομικών εμποδίων.
Παράλληλα, η εξάρτηση από ξένους προμηθευτές παραμένει υψηλή, ενώ η πολιτική παρέμβαση στην ιεραρχία του στρατεύματος υπονομεύει την αξιοκρατία και επιδεινώνει περαιτέρω την επιχειρησιακή επάρκεια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντας την Τουρκία πιο ευάλωτη έναντι Ελλάδας και Ισραήλ.
ΠΗΓΗ https://www.bankingnews.gr/
ΕΚΤΑΚΤΟ το ΛΑΣΙΘΙ δοκιμάζεται
Μιλώντας στο creta24.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας Νεκτάριος Παπαδάκης, ανέφερε πως η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο είναι δύσκολη, ενώ, όπως είπε, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί στους οποίους οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:






" από τα πειραματόζωα ποτέ δεν ζητούν συγγνώμη"
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
Φως στα παρασκήνια της κρίσης της Ελλάδας το 2015 ρίχνει η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε σε εκδήλωση της «Καθημερινής» με τον Αλέξη Παπαχελά στο ΚΠΙΣΝ, με αφορμή το αυτοβιογραφικό της βιβλίο, «Ελευθερία».
Όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στον μέσο Έλληνα σήμερα, απάντησε: «Συγγνώμη δεν θα ζητούσα, παρουσίασα τα κίνητρά μου. Θα έλεγα καταφέραμε πολλά, δεν μπορώ να φανταστώ την Ε.Ε. χωρίς την Ελλάδα», για να προσθέσει: «Με εντυπωσίασε η αντοχή και η ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της κρίσης. Αναρωτήθηκα αν οι Γερμανοί θα άντεχαν. Είστε ένας ωραίος και ισχυρός λαός, από τον οποίο θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά».
Περισσότερα και όποιος αντέξει ...
https://www.iefimerida.gr/politiki/merkel-me-entyposiase-antohi-ellinon-hronia-krisis
ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΙΛΗΣΕ Η ΦΡΑΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ..
ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ..ΟΧΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ..ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕΊ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ;
ΠΑΝΑΓΙΑ των Καρυών της Θερμής: "Πολλά θά πάθεις, πολλά θά ἀκούσεις, ἀλλά ἐσύ νά μή λαθέψεις ἀπό τό δρόμο πού σοῦ χάραξα".
ΠΑΝΑΓΙΑ των Καρυών της Θερμής " εκεί θα αρχίσει μεγάλο ιστορικό" ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Σύνδεσμος Βίντεο
" κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται και όχι όταν πεθαίνουν "
Κραταιά Σκέπη της Ρωμιοσύνης η Τίμια Εσθήτα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας που κρατάει Γη και Ουρανό και εορτάζει 2 Ιουλίου
Τώρα λοιπόν που μας περίζωσαν οι εχθροί και η διαστροφή της αμαρτίας, είναι ανάγκη να καταφύγουμε στα στρατηγικά πνευματικά μας όπλα, αυτά που για τους άπιστους και τους δόλιους θεομπαίχτες είναι ανύπαρκτα, ώστε η σωτηρία της Ελλάδος να ομοιάζει σαν ένα κακόγουστο παραμύθι.
από το το https://fdathanasiou.wordpress.com/2012/07/01/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82- τα παρακάτω αξιόλογα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε
«Αύτη η Θεία Παρθένος Θεοτόκος εις τον καιρόν της Κοιμήσεως, είχε δύο γυναίκας παρθένους πολύ οικείας, εις τας οποίας χάρισε δύο χιτώνας, τους οποίους φορούσε η Δέσποινα να τας έχουν χάριν ευλογίας. Μία από αυτάς τας δύο γυναίκας ήτο από το γένος μου και εις τον θάνατον της αφήκεν άλλην παρθένον συγγενή αυτής αυτό το θείον ιμάτιον και αυτή άλλης κατά διαδοχή παραγγέλλουσαι να μην το ομολογήσουν, και ούτω κατήντησε εις εμέ την ανάξια και τώρα δεν υπάρχει άλλη παρθένος να της αφήσω τον θησαυρόν αυτόν τον πολύτιμο».
![]() |
«…Η εσθής της Θεοτόκου εν αργυρά επίχρυσω σορώ και εν ιδιαιτέρω παρεκκλήσιω, το όποιον εκαλείτο δια τούτο και «Αγία Σορός», κείμενον προς βορρά του Αγίου Βήματος, και κιτισθέν υπό Λέοντος του Μεγάλου, η εσθής αύτη ήτις ονομάζεται και «Μαφόριο» εκ του εβραϊκού μαφορά, δηλούντος σκέπασμα της κεφαλής, δεν ήτο κυρίως φόρεμα. Αλλά σκέπασμα – πέπλος, κεφαλής επικάλυμμα. Μαζί δε με άλλα κειμήλια μετακομίσθη εκ Κωνσταντινουπόλεως εις Ευρώπη, όπου εσώζετο εν τη «μονή των Τριβήρων» εν Γαλλία, ην δε εξ ερίων εύφθαρτων εξειργασμένον και η κρόκη και ο στημων ομοειδή και ομόχροα. και αδιάλυτο επί τοσαύτους αιώνας. Και διαμένει πάντως και μέχρι του νύν όπου και αν σώζεται. Εφερον δε αυτό οι αυτοκράτορες μεθ’ εαυτών στρατεύοντες και το εκράτουν εν είδει σημαίας….» (ΒΙΒΛΙΟ «τα θαύματα της Παναγίας», 1890, σελ. 453).
Ως προς την έκταση της φήμης πού έχει πάρει η Χαριτόβρυτος Ιερά Εικόνα, ο Καθηγούμενος π. Δωρόθεος τονίζει ότι:
«Το μέγα αυτό θησαύρισμα της γεραράς ημών Μονής, εις ην καταφθάνουν καθ’ ημέραν απ’ όλον τον κόσμον πλήθη ψυχών και εναποθέτουν προ των ποδών Της τους πόνους, τας θλίψεις και τα αιτήματα των με άμετρο εμπιστοσύνη κομίζοντες εξ αυτής την δύναμιν και παρηγοριά δια την ουρανοδρόμον πορείαν των και της δωρεάς τα ιάματα». Δίδει έμφαση ότι πρέπει «με άμετρο εμπιστοσύνη» να ζητούμε προσευχόμενοι τις δωρεές. Τονίζει ειδικά και Τούτο. Να δίδει η Παναγία «την δύναμιν και παρηγοριά δια την ουρανοδρόμο πορείαν», πού σημαίνει ότι πέραν των δωρεών για υγεία και τα συναφή, πού είναι τόσο εύκολο να ζητούμε και το κάνουμε από ανάγκη, το πρέπον και σωτήριο να ζητούμε δύναμη και παρηγοριά στον αγώνα της πίστεως, των αρετών και στην προσήλωση της βιώσεως της πίστεως, ότι δηλ. οδηγεί στην ουράνια σωτηρία.
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΙΜΟΘΕΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.