Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

τα εσώψυχα του τούρκου λίγο πριν μας επιτεθεί ( δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλο τίτλο)

 


Τουρκία - "μας ενοχλεί η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ που έχετε για την Ελλάδα" 

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ

Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφάλειας Αμπντουλάχ Αγάρ σχολίασε τη συμφωνία για «Iron Dome» που σχεδιάζει να συνάψει η Ελλάδα με το Ισραήλ καθώς και τη στρατιωτική βάση που δημιουργούν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βλέπει την Τουρκία ως απειλή και ότι αυτές οι συμφωνίες προετοιμάστηκαν κατά της Τουρκίας.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Ο Αμπντουλάχ Αγάρ αξιολόγησε την αμερικανική βάση που έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο και τη συμφωνία «Iron Dome» των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να συνάψει η Ελλάδα με το Ισραήλ.

«Δεν εγκατέλειψε τη Μεγάλη Ιδέα»

Ο εμπειρογνώμονας ανέφερε ότι «η αντίληψη της Ελλάδας για απειλή υπονοεί την Τουρκία», υπογράμμισε ότι «το 2020, Ελλάδα και Τουρκία ήταν στα πρόθυρα του πολέμου». Διευκρίνισε, βέβαια, ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να βλέπει την Τουρκία ως απειλή, συνεχίζει τις μαξιμαλιστικές της τάσεις, δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της για τη Μεγάλη Ιδέα, προσπαθεί να μετατρέψει τους πολέμους και τις κρίσεις στην περιοχή σε ευκαιρία και εκμεταλλεύεται την κρίση εμπιστοσύνης που βιώνει η Τουρκία με τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Εκτίμησε, λαμβάνοντας υπόψη τις ανεξάρτητες στρατιωτικές εκτιμήσεις που δημιουργούνται από την ατμόσφαιρα ανασφάλειας που δημιουργήθηκε από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και τα αμυντικά κίνητρα που προκάλεσαν οι παγκόσμιες κρίσεις, «η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει ικανότητες κατά της Τουρκίας είναι φυσική» και ότι αυτή η προσπάθεια υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε.

Προσπάθεια μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία

Είπε ότι αυτή την περίοδο που η Τουρκία «βίωνε κρίση εμπιστοσύνης» με τις δυτικές χώρες, η Ελλάδα προσπαθούσε να μετατρέψει την πολιτική κρίση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε ευκαιρία.

Ο Αγάρ είπε, «Από το 2019 έχει αναπτυχθεί μια παράνομη συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών».


Οι αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής των ΗΠΑ ήταν ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και ο Μάρκο Ρούμπιο, ο πιθανός νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Επεσήμανε τα γαλλικά Rafale και τα πιθανά 40 αεροσκάφη F-35 που παρέχονται στην Ελλάδα, τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 στο ελληνικό απόθεμα και την υποστήριξη ανταλλακτικών από διάφορες πηγές. Ανέφερε ότι αυτή η υποστήριξη δείχνει τη θέση των ΗΠΑ και ιδιαίτερα της Γαλλίας εντός της Ε.Ε.

Ο Σιδερένιος Θόλος είναι αδύναμος


Ωστόσο, ο Αγάρ είπε επίσης ότι η νέα συμφωνία «Iron Dome» είναι πολύ πιο ακριβή από την πραγματική του αξία για την Ελλάδα.

«Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το Iron Dome, που αποτρέπει πυραύλους με βεληνεκές 40-45 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγάλο νούμερο», είπε. Υπάρχουν και λειτουργικά έξοδα.


Εξήγησε ότι ένα τέτοιο σύστημα είναι σημαντικό, αλλά δεν επαρκεί για τους στόχους ασφαλείας της Ελλάδας.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία πλήρωσε επίσης ένα μεγάλο χρηματικό ποσό κατά την αγορά των αμφιλεγόμενων S-400, ο Αγάρ είπε ότι τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα είναι πάντα ακριβά.

Για τη συμφωνία που στοχεύει η Ελλάδα, σχολίασε, «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό είναι για μεταβίβαση ή για προμήθεια/παραγωγή/τεχνογνωσία. Αυτή η πληροφορία θα είναι καθοριστική».

Υπαρξιακή ανάγκη τα συστήματα άμυνας

Ο Αγάρ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη της Τουρκίας για συστήματα αεράμυνας.

Όπως είπε η Τουρκία αρχικά προσπάθησε να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας, αλλά μετά την αποτυχία των προσπαθειών της συμφωνίας, αγόρασε τους S-400, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη διαμάχη.


«Τα συστήματα αεράμυνας είναι υπαρξιακής σημασίας Πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, τη Γαλάζια Πατρίδα μας, τους φίλους και τους συμμάχους μας».

Γεωπολιτική Βλακεία των ΗΠΑ


Ο Αγάρ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την Τουρκία με την Ελλάδα ή την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε:

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει δυσπιστία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά η Τουρκία δεν οικοδόμησε αυτή τη δυσπιστία. Οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ είναι που πλήρωσαν το τίμημα της περιπλάνησης της Τουρκίας λόγω αυτής της δυσπιστίας».


Μπορούν να καταλάβουν το κόστος; Η χειραγωγική πολιτική που αναπτύσσεται με τη λογική της «σύγκρουσης πολιτισμών» και των παράλογων αποκαλυπτικών δογμάτων και της στρατηγικής αλαζονείας και της παρορμητικής εχθρότητας και ευνοιοκρατίας αντίθετα με τη γεωπολιτική;

Νομίζω ότι οι στρατηγικές απέχουν πολύ από το γεωπολιτικό μυαλό που έφερε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει δυσκολίες αυτήν την περίοδο, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα υποστούν πολύ περισσότερες δυσκολίες από την Τουρκία λόγω αυτών των συμπεριφορών και το τίμημα θα είναι βαρύ για τις ΗΠΑ.

«Δημιουργείται αβεβαιότητα στην παγκόσμια αυτοκρατορία τους. Αυτό είναι γεωπολιτική βλακεία», τόνισε.

Sözcü