Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Σφήνα Βόσπορου μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ταραχώδη για τη σχέση Τουρκίας και ΝΑΤΟ με διαφωνίες σχετικά με την πολιτική στη Συρία, την αυξανόμενη εγγύτητα της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές της φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο και το διαβρωμένο ιστορικό της Κωνσταντινούπολης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι ο Erdogan δεν θα πάει ενάντια στη στρατιωτική συμμαχία, δεδομένης της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κλίμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την προμήθεια των ρωσικών S-400 παραμένει βαρύ. Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην αγορά επειδή το σύστημα S-400 μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία να συγκεντρώσει τακτικές πληροφορίες για τα αμερικανικά όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς το σύστημα αεράμυνας μπορεί να παρακολουθεί τα F-16.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να προχωρήσει στην πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, υπήρξαν αντιρρήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την καθυστέρηση της προσπάθειας της Σουηδίας από την Τουρκία να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Erdogan επεσήμανε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα ενεργήσει για τη Σουηδία μόνο εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το αίτημά της για F-16.
«Εάν έχετε το Κογκρέσο σας, έχω το κοινοβούλιο μου. Λέτε ότι θα κάνετε βήματα για το θέμα των F-16 αφού το περάσετε από το Κογκρέσο. Έχω επίσης ένα κοινοβούλιο», είπε ο Erdogan. «Αν είμαστε δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, κάντε ό,τι πρέπει ταυτόχρονα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, η Βουλή μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση».
Περισσότερα στο άρθρο 
"Αυτό κι αν είναι έκπληξη - Αφού οι ΗΠΑ απέρριψαν τα F35 και οι Ευρωπαίοι τα Eurofighters, οι Τούρκοι στρέφονται στα κινεζικά JF-17 Thunder" στο https://www.bankingnews.gr/