Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Ο ένας ΑΓΙΟΣ αγκάλιασε τον Άλλον ΑΓΙΟ εκμηδενίζοντας απόσταση 200 ετών.


 (επί τη μνήμη  της ανακομιδής του σκηνώματος του Οσίου Γερασίμου του νέου ασκητού Κεφαλληνίας στις 20 Οκτωβρίου )

«Οι επόμενες μέρες που έρχονται είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες» «ξεσκονίστε τα συναξάρια των Αγίων μας και πάρτε κουράγιο και δύναμη από αυτά» μας είπαν πατέρες που δεν προβλέπουν, αλλά βλέπουν, αυτό που έρχεται για να μας αναβαπτίσει στις αλήθειες της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ μας.

 

«Tώρα που θα πάμε στις εκκλησίες μας να λειτουργηθούμε και να μεταλάβουμε ΖΩΗ με τα Άχραντα Μυστήρια της ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ, εισερχόμενοι στον θόλο- ουρανό του Ιερού Ναού, να σκύψουμε ταπεινά την κεφαλή υπό τον ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ και να ζητήσουμε ΕΛΕΟΣ, γιατί τον παραπικράναμε και ας βάλουμε καινούργια αρχή στην ζωή μας, διότι ο ΚΥΡΙΟΣ με όλα αυτά που γίνονται έβαλε ΟΡΘΟΔΟΞΗ αρχή στην συνέχεια του κόσμου με στόχο να περιοριστεί το ακόρεστο σκοτάδι της αμαρτίας» συμπλήρωσαν οι πατέρες.

 

 Η Αγάπη και η Πίστη πρέπει να εκβάλει έξω τους φόβους των ανθρώπων και τα δαιμονικά τεχνάσματα.

 

 Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ δίνει κάθε στιγμή και εμείς κάθε λεπτό λαμβάνουμε από αυτή την προοπτική για Σωτηρία.

 

Ένα σχεδόν άγνωστο ζωντανό περιστατικό, από αυτά που δείχνουν ότι ο χρόνος της ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ είναι ενιαίος και εφικτός για όλους «Άγιοι γίνεσθαι, ότι εγώ άγιος ειμί»

 

 Ο ένας ΑΓΙΟΣ γεννήθηκε το 1509 Και ο άλλος ΑΓΙΟΣ γεννήθηκε το 1731.

 

Γεννήθηκαν στο ίδιο μέρος (τα Τρικάλα της Κορινθίας) και ήταν συγγενείς εξ αίματος.

 

Ο δεύτερος ποθούσε να δει τον πρώτο και να τον αγκαλιάσει γιατί άκουσε για αυτόν πολλά μιας, και οι πιστοί τον τιμούσαν ως άγιο.

 

Ακούστε πως έχει η ιστορία και το γεγονός: «Κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα διήλθε από την Κεφαλληνία μία από τις πιο λαμπρές και χαρισματικές εκκλησιαστικές μορφές, που κοσμούν το αγιολόγιο των νεοτέρων χρόνων και διδάσκουν με τη ζωή και το έργο τους.

 

Ο λόγος για τον θαυματουργό Άγιο Μακάριο τον Νοταρά Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου (1731 – 1805), ο οποίος αναδείχθηκε ταπεινός και ευκλεής ιεράρχης, φωτεινός ασκητής και ουρανόσταλτος οδηγός ψυχών, πολύτιμος συγγραφέας και Γενάρχης του Φιλοκαλισμού.

 

Ο ακλινής και αμετακίνητος στην ορθόδοξη πίστη και εκκλησιαστική παράδοση Άγιος Μακάριος ο Νοταράς έζησε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική εποχή, η οποία είχε ανάγκη από μεγάλα πνευματικά αναστήματα, που να διακρίνονται για την αγωνιστικότητα, την τόλμη και την αγάπη τους στην Εκκλησία.

 

Η αγάπη και η ευλάβειά του προς τον συγγενή του, τον Άγιο Γεράσιμο Νοταρά, τον οδήγησε στην Κεφαλληνία για να προσκυνήσει το χαριτόβρυτο και άφθαρτο ιερό λείψανο του Αγίου Γερασίμου, υποβάλλοντας έτσι ευλαβικά τον σεβασμό του στον άγιο, τον οποίο είχε ως φωτεινό πρότυπο στην κατά Χριστόν ζωή του.

 

Η άφιξη και η παραμονή στην Κεφαλληνία του θεοφόρου και ευκλεούς επισκόπου της Κορίνθου Αγίου Μακαρίου συνοδεύτηκε όμως από θαυμαστά σημεία και γεγονότα, που διακηρύσσουν με τον καλύτερο τρόπο τη ζωντανή παρουσία του Θεού και των αγίων Του.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που μας παρέχουν τα σωζόμενα φιλολογικά συγγράμματα, ο Άγιος Μακάριος έφτασε το 1771 στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά της Κεφαλληνίας για να προσκυνήσει το θαυματουργό λείψανο του Αγίου.

 

Εκεί συνέβη και το θαυμαστό γεγονός της εν πνεύματι συνάντησης του Αγίου Γερασίμου με τον Άγιο Μακάριο, των δύο επιφανών γόνων της παλαιάς αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων.

 

Το θαύμα έχει καταγραφεί στην προφορική παράδοση της Μονής και μέχρι σήμερα οι μοναχές το αφηγούνται ως εξής:

 

Αφού ο Άγιος Μακάριος προσκύνησε το ιερό λείψανο του Αγίου Γερασίμου, ήθελε να μείνει μόνος μπροστά στη λάρνακα και μετά τη δύση του ηλίου.

 

Αυτό όμως απαγορευόταν σύμφωνα με το τυπικό της Μονής.

 

 Η έντονη επιμονή του Αγίου Μακαρίου προκάλεσε την περιέργεια των μοναζουσών, οι οποίες κατ’ εξαίρεσιν επέτρεψαν στον Άγιο να μείνει μπροστά στο ιερό λείψανο.

 

Τότε μερικές μοναχές κρύφτηκαν στον γυναικωνίτη για να μπορέσουν να δουν τι θα κάνει ο Άγιος.

 

Μ’ αυτόν τον τρόπο έγιναν μάρτυρες και θεατές ενός συγκλονιστικού θαύματος:

 

Αφού ο Άγιος Μακάριος γονάτισε μπροστά στη λάρνακα, η λάρνακα άνοιξε και σηκώθηκε από μέσα ο Άγιος Γεράσιμος.

 

Τότε οι δύο Άγιοι εναγκαλίστηκαν και αφού συνομίλησαν, ο εν σώματι άφθορος και εν πνεύματι ζωντανός Άγιος Γεράσιμος ο θαυματουργός μπήκε και πάλι μέσα στη λάρνακα.» Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος Εκπαιδευτικός https://ekefalonia.gr/%CE%BF-

 

Άραγε που μπορούν να γίνουν τέτοια ΘΑΥΜΑΣΤΑ, παρά μόνο μέσα στο χωροχρόνο της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;

 

Για αυτό και εκφαντορικά ψάλλουμε «ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ

 

Δεν είναι τυχαίο που και οι δυο αυτοί ΑΓΙΟΙ ήταν γόνοι της γνωστής ρωμαίικης οικογένειας των Νοταράδων της Κωνσταντινούπολης.

 

Σε κάποιους σημερινούς πατέρες που ασκητεύουν στην ανατολική πλευρά του ΑΘΩΝΑ , όπως μας είπαν , το τελευταίο διάστημα αισθάνονται με πληρότητα τον μυρωμένο αέρα των ρόδων της Βασιλεύουσας κάτι που δεν το είχαν αισθανθεί άλλη φορά.

 

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

 

Φωτο: Σύγχρονη τοιχογραφία δια χειρός Ηλία Γεωργάτου από το Καθολικό της Ι. Μ. Αγ. Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας. Απεικονίζει το θαυματουργικό γεγονός της εν πνεύματι συνάντησης και συνομιλίας του Αγίου Μακαρίου με τον Άγιο Γεράσιμο.