Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ένας Πρωτόπαπας της Μητρόπολης των Φιλίππων γίνεται η αιτία να τιμηθεί ως ΑΓΙΑ η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή και να ξακουστεί το όνομα ΛΥΔΙΑ- ΑΙΩΝΙΑ η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΟΥ

Σήμερα η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου  μπορεί να θρηνεί  αλλά και χαίρει για την τιμή  που κοσμήθηκε για πάνω από μισό αιώνα με ένα ιερέα σέμνωμα και καμάρι που την υπηρέτησε δίνοντας ολάκερο τον πνευματικό βιός του στους πιστούς της.

διαβάζουμε : 

" Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αναγγέλλεται με λύπη η εκδημία του αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Κατσικαλάκη, Εφημερίου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.

Ο π. Βασίλειος Κατσικαλάκης του Εμμανουήλ γεννήθηκε στις 22/10/1945 στον Αζωκέραμο Σητείας Κρήτης. Στις 2/7/1967 νυμφεύθηκε την Αικατερίνα Γανίτη, και απέκτησε τρία τέκνα, την Χρυσή, την Νικολέτα και τον ιερέα Εμμανουήλ. Στις 13-8-1967 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 30-1-1968 Πρεσβύτερος από τον μακαριστὸ Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρὸ Αλέξανδρο.

Διορίσθηκε και υπηρέτησε ως εφημέριος στον ιερό Ναό του Τιμίου Προ-δρόμου Λυδίας Φιλίππων μέχρι τον Απρίλιο του 1969, έπειτα τοποθετήθηκε στον ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Καβάλας μέχρι τον Ιούνιο του 1970 και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον ιερό Ναό του αγίου Απόστόλου Παύλου Καβάλας.

Έλαβε το απολυτήριο του Ανώτερου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Θεσσαλονίκης την 1η Ιουλίου 1968.

Την 8η Αυγούστου του 2006 ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρὸς Προκόπιος τον ετοποθέτησε στη θέση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Καβάλας, θέση την οποία κατείχε μέχρι σήμερα.

Το 2019 εχειροθετήθη Πρωτοπρεσβύτερος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και  Θάσου κ. Στεφάνου.

Απεβίωσε την Παρασκευή 9ηΔεκεμβρίου 2022.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Κυριακή 11Δεκεμβρίου στις11.30 π.μ. στον ιερό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, μετά από την Θεία Λειτουργία που θα προηγηθεί ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του θανόντος ιερέως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου.

Η ταφή του μεταστάντος θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καβάλας.

Ο Θεός να τον αναπαύσει" με πληροφορίες από το 

https://www.kavalapost.gr/kinonia/290177/apeviose-o-protopresvytero-p-vasileios-katsikalakis/


19ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 2021 είχαμε επισημάνει:  βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/05/blog-post_61.html

Μόλις την Αγιοκατάταξε ο Πατριάρχης , το πρώτο θαύμα το έκανε η Αγία σε αυτόν για να του δείξει την δύναμη που έχει από την Μακεδονία

Θα πούμε ωραία και σπουδαία πράγματα προς δόξα του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ επ ευκαιρία της εορτής ( 20 Μαΐου )  της πρώτης στην Ευρώπη χριστιανής από τα άγια χέρια του Αποστόλου Παύλου , της  Ισαποστόλου ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ της Φιληππισίας.  

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

" Να πως μας σώζει η Ιστορία και η Παράδοση και πρέπει να τα διαφυλάξουμε ακόμα και με το αίμα μας.

Δεκαετία του 60 ένας νεαρός τότε κληρικός από την Κρήτη  υπηρετούσε σε ένα χωρίο της Αν. Μακεδονίας, ακριβώς δίπλα στους Αρχαίους Φιλίππους (ήταν ο παπά Βασίλης Κατσικαλάκης που μας τα διηγήθηκε ο ίδιος ένα πρωινό στο γραφείο του στον Καθεδρικό Ναό του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ) 

Το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι κρατούσε την τουρκική ονομασία του αλλά ο ιερέας παρατήρησε ότι τα περισσότερα κορίτσια οι κάτοικοι τα βάφτιζαν και τα έδιναν το όνομα Λυδία.

Τότε έμαθε ο ιερέας από τους πιστούς του,  ότι αυτή η τοπική  παράδοση ερχόταν από πολύ παλαιά γιατί οι πρόγονοι τους τιμούσαν με αυτό τον τρόπο την πρώτη χριστιανή που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος στην Ευρώπη δηλ. την ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ,  όταν έφτασε στους Φιλίππους της Μακεδονίας . Μάλιστα οι ίδιοι γνώριζαν και το μέρος που την βάφτισε και  ήταν το ποταμάκι που περνά κοντά στο μέρος τους , ο Ζυγάκτης ή Αγγείτης ποταμός που ρέει συνέχεια χειμώνα – καλοκαίρι.

Δηλ. οι κάτοικοι Έλληνες  Μακεδόνες του χωριού αυτού ( με την τουρκική ονομασία  όμως τότε) διατηρούσαν  ζωντανά την Παράδοση, όπως μας την έσωσε γλαφυρά ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ στις Πράξεις των Αποστόλων.

Ο κληρικός τότε αναρωτήθηκε πώς να βαφτίζω τα παιδιά αυτά με το όνομα Λυδία αφού η εκκλησία μας δεν την  είχε μέχρι τότε αγιοκατατάξει;

Δεν άργησε να μεταφέρει στον οικείο Δεσπότη το γεγονός αυτό.

Ο μακαριστός μητροπολίτης  Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ Αλέξανδρος κατανόησε άμεσα το κενό που υπήρχε στα εκκλησιαστικά δρώμενα και ξεκίνησε τάχιστα  τις διαδικασίες για την αγιοκατάταξη της.

 

Κατανόησε επίσης,  ότι το γεγονός αυτό θα έχει παγκόσμια απήχηση  και στα ιστορικά δρώμενα της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας.  Που να γνώριζε τα σημερινά δράματα μας …

Το αίτημα μεταφέρθηκε γρήγορα  στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Τότε Οικουμενικός ήταν ο Δημήτριος.

Άμεσα η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης αγιοκατάταξε την ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ εις τας Δέλτους της Εκκλησίας μας και μάλιστα ως ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ.

Ακόμα δεν είχαν στεγνώσει οι υπογραφές των αρχιερέων πάνω στην πράξη αυτή της αγιοκάταξης και ο Πατριάρχης Δημήτριος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την αδελφή του στην Αθήνα για να του μεταφέρει τον γνωστό καημό της , ότι η θυγατέρα της και ανιψιά του Πατριάρχη αν και χρόνια πανδρεμένη δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.

Ο Πατριάρχης Δημήτριος κατέφυγε στην νέα ΑΓΙΑ που μόλις η σύνοδος της ΠΟΛΗΣ αγιοκατάταξε δηλ. την  ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ την ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες και καλά νέα αυτή την φορά ήρθαν τηλεφωνικά στον Πατριάρχη .

Η ανιψιά του κυοφορούσε.

Όλοι έμειναν έκπληκτοι από την μεγάλη παρρησία της νέας ΑΓΙΑΣ.

Οι μήνες της κυοφορίας πέρασαν και η ανιψιά του Πατριάρχη Δημητρίου γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι στις 20 Μαΐου δηλ. την ημέρα που εκκλησία μας καθόρισε να τιμάται η μνήμη της ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ.

Φυσικά το κοριτσάκι αυτό βαπτίσθηκε Λυδία.

Το όλο αυτό γεγονός με έκδηλη συγκίνηση το διατυμπάνιζε ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης σε κάθε ευκαιρία για να προσδώσει τιμή στην μεγάλη αυτή ΑΓΙΑ.

Η ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ η Φιλιππησία και Ισαπόστολος από τα άγια χώματα της Μακεδονίας δίνει και σήμερα διαχρονικό μήνυμα σε όλο τον πλανήτη.

Ποιο είναι το μήνυμα ΤΗΣ

«- σε άγια χώματα βαπτίσθηκα από ΑΓΙΑ ΧΕΡΙΑ , του Αποστόλου Παύλου , βαπτίστηκα και ενδύθηκα ΧΡΙΣΤΟ και μαζί μου βαπτίσθηκε και ενδύθηκε ΧΡΙΣΤΟ όλη η Ελληνική Μακεδονία του Μεγ. Αλεξάνδρου και του Βασιλιά Φιλίππου και μέσω αυτής  ενδύθηκε ολόκληρος ο Εθνικός κόσμος τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και αισθάνθηκε από τότε ανθρώπινα-η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι Ελληνική  και ζωντανή » 

ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ 

Από το χαριτωμένο χωριουδάκι της  ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ που φέρει σήμερα την ονομασία της και  από  το πανέμορφο βαφτιστήρι της  που ευωδιάζει πάντα είναι  η φωτογραφία  κειμένου.

  και χρόνια πολλά σε  όλες που φέρουν το πανέμορφο αυτό όνομα της ΑΓΙΑΣ" 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ παπά Βασίλη , όπως το λέγαμε επί δεκαετίες 

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας