Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Πρέπει να φροντίσουμε να γνωρίζουμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει.



Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ο κύβος ερρίφθη, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, τα γεγονότα τρέχουν και ο καθημερινός άνθρωπος δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τις οδυνηρές εκπλήξεις που του επιφυλάσσει η ιστορία.

Φυσικά όλα γίνονται για κάτι , πίσω από τα σκοτεινά σχέδια των πολεμοκάπηλων βρίσκεται ένα άλλο ΣΧΕΔΙΟ. 

Μας μίλησαν οι ΑΓΙΟΙ μας " από ένα κακό μπορεί να βγουν πολλά καλά" 

Όμως μέχρι τότε τι κάνουμε , πως θα διαχειριστούμε την καθημερινότητα για τον εαυτό μας , τους δικούς μας και τους συνανθρώπους μας;

Οι πιστοί που τόσα χρόνια διάβαζαν τα λεγόμενα των Αγίων μας έχουν μια κάποια προσέγγιση των πραγμάτων. Δυστυχώς οι διπλανοί μας περιμένουν ότι όλα θα σιάξουν , όπως πάντα γίνεται μέχρι τώρα.

Μια ανασκόπηση των διεθνών ΜΜΕ και καταλαβαίνει ο κοινός νους, ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και σκοτεινά και πάλι αυτοί οι αναλυτές όσες φιλότιμες προσπάθειες και να κάνουν δεν μπορούν να πλησιάσουν αυτή την παγκόσμια ανατροπή που έρχεται.

Τώρα μιλούν για " σεισμό"  4 ρίχτερ, ενώ οι εξελίξεις και η απροσδόκητη ταχύτητα τους ανεβάζει εκθετικά το μέγεθος των πολεμικών αντιπαραθέσεων σε όλο τον πλανήτη.

Προσωπική μας άποψη είναι ότι όλα τα πεδία από την Βαλτική, Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα , ΣΤΕΝΑ , ΠΟΛΗ , τουρκία, Μέση Ανατολή , Περσικός Κόλπος , Σουέζ ανοίγουν σχεδόν μαζί.

Παράδειγμα αναφέρουμε ,η Ευρώπη θέλει να σταματήσει να δέχεται το ρωσικό φυσικό αέριο και εκεί πάνε τα πράγματα μετά τις κυρώσεις που μπήκαν προς την Ρωσία.

Στρέφεται λοιπόν  προς το Καταρ και την Σαουδική Αραβία έστω και αν το πληρώνει αυτό χρυσάφι.

Συνέπεια αυτών των επιλογών θα είναι οι διαδρομές μεταφοράς των φορτίων του υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά βλ. Σουέζ, Στενά Άντεν και  Ορμούζ με ότι σημαίνει αυτό στην πολεμική αντιπαράθεση των ισχυρών.

η Ενέργεια μπορεί να είναι το ένα, αλλά είναι και  η παγκόσμια διατροφή για την οποία σήμερα υπάρχει μεγάλη αγωνία.

διαβάζουμε σχετικά:

 " Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, ωστόσο ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μόνη συνέπεια.

Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, αναλυτές αναφέρουν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο.

Η Ουκρανία θεωρείται ο "σιτοβολώνας της Ευρώπης" και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αναφέρει ο Alan Holland, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι προμηθευτές μετάλλων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι επίσης μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού.

"Αν και η περίοδος συγκομιδής είναι ακόμη λίγους μήνες μακριά, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα δημιουργούσε ελλείψεις ψωμιού [και θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή το φθινόπωρο", δηλώνει ο Holland.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πληγεί – πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική βασίζονται επίσης στο ουκρανικό σιτάρι και καλαμπόκι και οι διαταραχές στον εφοδιασμό θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές, αναφέρει ο Dawn Tiura, πρόεδρος στον βιομηχανικό όμιλο Sourcing.

"Η Κίνα είναι επίσης μεγάλος αποδέκτης ουκρανικού καλαμποκιού - στην πραγματικότητα, η Ουκρανία αντικατέστησε τις ΗΠΑ ως κορυφαίος προμηθευτής καλαμποκιού της Κίνας το 2021", είπε.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού βρίσκονταν ήδη στα ύψη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 12% από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 14,5% την ίδια περίοδο.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνεται και θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση." 

  ΠΗΓΗ https://www.capital.gr/diethni/3616721/pos-mia-nea-klimakosi-rosias-oukranias-tha-prokalouse-sok-stin-pagkosmia-efodiastiki-alusida

στο μυαλό μας αντηχούν τα λόγια του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ στις δύσκολες μέρες μας 

"να φροντίσετε να έχετε κανένα χωραφάκι να το καλλιεργήσετε και έτσι να βοηθήσετε και τον διπλανό σας"

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας