Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΓΑ ΣΗΜΕΙΟ προς ΔΟΞΑ του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ στις μέρες μας - Κρότισαν τα μαρτυρικά οστά την ώρα που ακούστηκε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.


ΣΗΜΕΡΑ το μάθαμε και σας το μεταφέρουμε προς Δόξα του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ 

 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

  Έγινε  Μεγάλο Σάββατο και την ώρα που στους Ιερούς Ναούς μας ψάλετε  το ευφρόσυνο  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ κάπου εκεί πάνω σε ένα κατάφυτο Ελληνικό  βουνό σε ένα ιστορικό μοναστηράκι που το περιβάλλει η σιωπή και τα μαρτύρια των οικητόρων του , όταν η Γερόντισσα είπε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ τα οστά τα γεγυμνωμένα αλλά ζωντανά από την Δύναμη της  ΑΓΙΑΣΤΙΚΗΣ  ΧΑΡΙΤΟΣ απάντησαν στον ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΥΜΝΟ κροτίζοντας και χαιρετώντας το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ που είναι η Ελπίδα της Σωτηρίας της ανθρωπότητας και του σύμπαντος κόσμου.

Όλα αυτά μας θυμίζουν συναξάρια παλαιότερα που τα γυμνά οστά μοναχών στο σκευοφυλάκιο απαντούν στο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Όμως αυτά συμβαίνουν και στις μέρες μας και όταν η Γερόντισσα αυτή που προσευχόταν όλη την ημέρα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ προσηλωμένη με την ΕΥΧΗ στην κατάνυξη της ημέρας, άναψε την λαμπάδα και είπε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αισθάνθηκε την ζωντανή παρουσία και άλλων δίπλα της να χαιρετούν το ΓΕΓΟΝΟΣ της ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.

Πως έγινε αυτό;

Τα Μαρτυρικά οστά και οι Τίμιες κάρες των σφαγιασθέντων υπό  των τούρκων πατέρων της Ιεράς Μονής απάντησαν στο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ κροτίζοντας με θαυμαστό θόρυβο. Αυτό έγινε και όταν στην συνέχεια επανέλαβε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ με αποτέλεσμα   ο  ιστορικός  χώρος  του  Καθολικού της Ιεράς Μονής  να γίνει γέφυρα Ουρανού και γης μεταφέροντας το καλύτερο μήνυμα για την ανθρωπότητα και την προσδοκία μας ότι η φθαρτή φύση μας θα αναστηθεί. 


Που έγινε το ΘΑΥΜΑΣΤΟ αυτό ; 

Σε μια πανέμορφη και καταπράσινη τοποθεσία, σε υψόμετρο 710 μέτρων, πάνω από την ιστορική Γραβιά και σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρα από το χωριό Μαριολάτα στη Φωκίδα βρίσκεται θεμελιωμένο μέσα στην αιματοποτισμένες καταγραφές της Ελληνικής Ιστορίας η παλαίφατη Ιερά Μονή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ

Σύμφωνα με μία επιγραφή που βρίσκεται επάνω σε εντοιχισμένη πλάκα, αριστερά καθώς μπαίνουμε στον Ιερό Ναό, κτίστηκε από κάποιον Ιερομόναχο Νικόλαο, στις 20 Ιουνίου του 1517. 

Σήμερα από εκείνη την ιστορική Μονή παραμένει μόνο το Καθολικό που είναι βυζαντινού ρυθμού με δύο τρούλους και πρόκειται για ένα πανέμορφο και περίτεχνο μεταβυζαντινό μνημείο με αγιογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα. 

Τον Οκτώβριο του 1942 δυστυχώς πυρπολήθηκε από τον κατοχικό Ιταλικό στρατό και η μεγάλη πυρκαγιά κατάστρεψε το συγκρότημα των κελιών και ότι βρισκόταν μέσα στον Ναό ενώ διασώθηκαν το κτίριο του Ναού και οι τοιχογραφίες όπως τις βλέπουμε σήμερα.

Στο καθολικό της Μονής Παναγίας Παντάνασσας Γραβιάς, σήμερα,  φυλάσσονται ιερά λείψανα 33 πατέρων της Μονής που σφαγιάσθηκαν από τις τούρκικες ορδές του Ομέρ Βρυώνη κατά την Ελληνική επανάσταση. Πολλές τέτοιες  κάρες μαρτυρησάντων πατέρων βρίσκονται σήμερα σε λειψανοθήκες προθήκες.  

Δίπλα από το ξύλινο, νεώτερο τέμπλο της Μονής και επάνω σε ένα όμορφο προσκυνητάρι βρίσκεται και η εφέστια εικόνα της Μονής Παναγίας της Παντάνασσας, η οποία δωρήθηκε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. 

Πνευματικός πατέρας και Γέροντας της Μονής είναι ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλῆς Χριστοδούλου, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

ΜΕΤΑΝΟΙΑ αδελφοί, η Ελλάδα μας  επειδή πιστεύει στην ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Κυρίου μας  θα βιώσει και την ανάσταση της. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας