Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

« Γράφε παιδάκι μου γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη την παραμικρή βοήθεια.» ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΗΤΕΡΑ

 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Σήμερα κοιμήθηκε  ξημερώματα της εορτής των Προερτίων του ΤΙΜΙΟΥ και ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ του Κύριου μας   η σαρκική μητέρα μου Ουρανία.

Μου έλεγε « εγώ είμαι η μητέρα σου η σαρκική γιατί η ΜΑΝΑ μας όλων είναι η ΠΑΝΑΓΙΑ»

Και πράγματι την θυμάμαι να ξενυχτάει και τα άγρια μεσάνυκτα να ξαγρυπνάει μπροστά στα εικονίσματα της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ στην οικία της.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΟΡΦΑΝΗ (επονομασία προσκυνήματος στα ΑΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ)  σήμερα που φεύγει τόσος κόσμος και κοσμάκης και μένουν παιδάκια ορφανά είναι η οδός , η παρηγοριά και η ΑΝΑΣΤΑΣΗ μας.

Η σαρκική μου μητέρα βίωσε αυτό που ζούμε όλοι μας δηλ. την τρέλα της  νεόφερτης πανδημίας και λυπόταν τον κόσμο και ειδικά τα μικρά παιδάκια 

(σε τι κόσμο θα ζήσουν).

Εξεδήμησε σήμερα το πρωί  και ήταν Covid free 

(τι να κάνουμε αδελφοί από ανάγκη χρησιμοποιούμε νέους όρους ) και ήταν επιφυλακτική  με τους σημερινούς εμβολιασμούς , έτσι από μόνη της δίχως να την επηρεάσει κανείς, φυσικά δεν το έκανε.

Πριν 5 χρόνια είδε κάτι σαν όραμα – πληροφορία… Μεταφέρθηκε στην ευρύτερη γειτονιά της στους δρόμους και τις πλατείες και έβλεπε φορτηγά να ξεφορτώνουν πλαστικούς νεκρόσακκους γιατί πέθαινε πολύς κόσμος και δεν προλάβαιναν να τους κηδέψουν κανονικά.

Μετά όταν έγινε αυτό το κακό με την πανδημία … μας είπε: « θυμάσαι»

Τι να πρωτοθυμηθώ και να πω …

Ένα βράδυ χειμωνιάτικο κάναμε μαζί την Παράκληση των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης . Κάποια στιγμή μου λέει: 

" δες ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ με τα άμφια του σαν Δεσπότης και έσκυψε και έβαζε μετάνοιες."

Εγώ δεν έβλεπα τίποτε , απλώς την έβλεπα να λέει τους πόνους της και τους κατατρεγμούς της στο ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ.

Απλώς είχα ανατριχιάσει γιατί δίχως να το θέλω συμμετείχα σε αυτήν την συνομιλία.

Ήταν αγαθή ως άνθρωπος  και δεν είχε δεύτερη σκέψη  για τους συνανθρώπους της . Δεν ήθελε να εκθειάζει τα πράγματα, αλλά τα άφηνε όλα στην Οικονομία του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ σήμερα που κατά το ήθος της Εκκλησίας μας  την μεταφέρει ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ στον ΘΡΟΝΟ του. Δεν παρέλειπε να αγαπάει τον Άγγελο Φύλακα της και να του ψέλνει το Απόδειπνο.

Ήταν ευγνώμων σε όλους τους γέροντες και τις γερόντισσες που την στήριζαν πνευματικά.

Μου « έκρυβε πράγματα» και γνώριζε πότε θα έπρεπε να μιλήσει.

Όταν ξεκινήσαμε να αρθρογραφούμε στο διαδίκτυο πριν μια και δεκαετία , μας είπε:

«- Γράφε παιδάκι μου γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη την παραμικρή βοήθεια»

« - τίποτε δεν είναι τυχαίο παιδάκι μου , Κώστα »

« - πριν γεννηθείς και βρισκόμουν έγκυος σε εσένα σε ηλικία 20 ετών, είδα την ΠΑΝΑΓΙΑ τρεις φορές στο αγαπημένο μοναστήρι μου  στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ στην Θάσο να μου λέει και τις τρεις φορές ¨ θα κάνεις αγοράκ騻

Γνώριζε από τον φετινό  Δεκαπεντάγουστο για την εκδημία της και έψελνε όλο αυτό τον καιρό το « Απόστολοι εκ περάτων» αλλά χαρούμενα.

Την επόμενη μέρα που γιορτάσαμε την ΠΑΝΑΓΙΑ μας , μου είπε: 

« - σε παρακαλώ να πάμε να προσκυνήσουμε την ΠΑΝΑΓΙΑ την ΕΙΚΟΣΟΙΦΙΝΙΣΣΑ στο Παγγαίο που αυτή ήταν η αιτία να γίνει το μοναστήρι του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ στην Θάσο 

(υπόψη τον περασμένο αιώνα παρουσιάστηκε ζωντανός ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ στο Καθολικό της Εικοσοιφινίσσης και ζήτησε να κτιστεί εκκλησία του και μονή στην νήσο Θάσο).

Πράγματι πήγαμε και προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Εικοσιφοινίσσης και την άκουσα να λέει στην ΠΑΝΑΓΙΑ « χαμηλόφωνα»

-        ΠΑΝΑΓΙΑ μου βοήθησε όλο τον κόσμο και τα παιδάκια , τα ορφανά και μένα όταν θα φύγω έλα να με συνοδέψεις.

-        ΠΑΝΑΓΙΑ μου οι άνθρωποι με σταύρωσαν και με πόνεσαν, αλλά τους συγχωρώ όλους αφού το παιδί σου το σταύρωσαν , εγώ τι πω η ανάξια;

( σχετική φώτο από το πριν λίγες μέρες προσκύνημα μας αυτό)

Πάντα ελάβανε τον ΣΤΑΥΡΟ και σταυρωνόταν και έλεγε συνέχεια το « σώσον Κύριε τον λαόν σου» που μας το έμαθε όταν είμασταν μικρά παιδιά.

Σήμερα ευχαριστούμε την ΠΑΝΑΓΙΑ μας για πολλά γιατί μέσα από τις θλίψεις των ημερών μας απεργάζεται και οικονομεί  για όλους μας την Σωτηρία και την προοπτική της αιωνιότητας .

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΗΤΕΡΑ- Καλή αντάμωση – ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ 

 https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας