Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μαζί με όλα τα άλλα έρχεται και ο καταποντισμός;

φώτο από την νήσο Νίσυρο -https://www.iefimerida.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Μετά από κάθε αίτηση διαβάζουμε στους ιερούς ναούς μας αυτό που γνωρίζουμε όλοι και απευχόμαστε να μην γίνει:

" Έτι δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθήναι την αγίαν εκκλησίαν ταύτην, την νήσον ταύτην, και πάσαν πόλιν και χώραν από λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου υπέρ του ίλεων, ευμενή και ευδιάλλακτον γενέσθαι τον αγαθών και φιλάνθρωπον Θεόν ημών, του αποστρέψαι και διασκεδάσει πάσαν οργήν και νόσον την καθ' ημών κινουμένην και ρύσασθαι ημάς εκ της επικειμένης δικαίας αυτού απειλής και ελεήσαι ημάς."

Δεν είναι μόνο ο λοιμός , λιμός , ο πόλεμος οι μοναδικές απειλές που γεμίζουν την επικαιρότητα, τώρα ξεκίνησαν και οι καταποντισμοί και φυσικά η εκκλησία μας καθόλου τυχαία τον συμπεριέλαβε μέσα στους μεγάλους κινδύνους.


" Γεωτεχνικά προβλήματα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου εντόπισε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενη από επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων.

Την ίδια ώρα, ρωγματώσεις και βυθίσεις εντόπισε και στον πυθμένα της καλδέρας, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου όπου ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο." 

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/ellada/trypes-sto-edafos-kai-rogmes-sti-nisyro-egine-aytopsia-ti-edeixe

Η  μικρή νήσος Νίσυρος έχει και  ηφαίστειο γνωστό αλλά και νεομάρτυρα γνωστό από τους χρόνους της τουρκοκρατίας , τον ΑΓΙΟ ΝΙΚΗΤΑ τον Νισύριο.

 " Το ηφαίστειο της Νισύρου συγκαταλέγεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται σ’ ένα νοητό τόξο το οποίο ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στη Νίσυρο. Η περιοχή αυτή ονομάζεται "ενεργό ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου".

Το ηφαίστειο της Νισύρου βρίσκεται στο χωριό Νικειά και είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Έχει συνολικά πέντε κρατήρες με μεγαλύτερο τον "Στέφανο", διαμέτρου 260 μέτρων και βάθους 30 μέτρων. Οι πέντε κρατήρες του ηφαιστείου σχηματίζουν το οροπέδιο του Λακκίου, το οποίο δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1552. Ο τελευταίος κρατήρας του ηφαιστείου, ο “Μικρός Πολυβώτης”, δημιουργήθηκε το 1887, όταν σημειώθηκε και η τελευταία -μέχρι στιγμής- υδροθερμική έκρηξη του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο της Νισύρου θεωρείται ενεργό και λόγω της εύκολης προσπέλασης στους κρατήρες του, το επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες κόσμου αλλά και ειδικοί επιστήμονες." 

https://www.taxidologio.gr/nisyros-todo-ifaisteio.html

Πολλοί από εμάς σήμερα και με όλα αυτά που γίνονται κάθε μέρα, έχουμε την αίσθηση ότι καθόμαστε πάνω από ένα τεράστιο ηφαίστειο προβλημάτων αφουγκραζόμενοι τον ήχο της λάβας που είναι έτοιμη να βγει έξω και να τα κάψει όλα.

Άλλοι αισθανόμαστε σαν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας με όσα μας επιβάλλουν βλ. καταποντισμό.

Και φυσικά ο πλανήτης ωδινάται με τόση διαστροφή , αμαρτία και πονηριά και μη αντέχοντας η πλάση να βλέπει αυτά αντιδρά αναφυλακτικά  σαν ένας ζωντανός οργανισμός γιατί  δεν μπορεί να δεχτεί την ανομία που απεργάζονται και νομοθετούν οι άνθρωποι.

"όλοι πίσω αδελφοί  για να μην πέσουμε, γρήγορα πίσω, πλανηθήκαμε όλοι μας " έλεγε ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ βλέποντας από τότε τον μεγάλο καταποντισμό που απεργάζεται στις μέρες μας

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας