Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

"όλα τα γεγονότα ξεκινούν από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και συγκλίνουν πάλι στην ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ"

 


Αν σήμερα στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ υπάρχουν ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ και ΠΡΟΡΡΗΣΕΙΣ υπό των αγίων πατέρων της είναι γιατί υπάρχει η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ  και γιατί όλα κινούνται πέριξ αυτής και φυσικά βολεύει σε πολλούς να τις ονοματίζουν θρύλους, αλλά δεν είναι, γιατί είναι μια δυναμική καθημερινότητα γεωπολιτικών εξελίξεων με καυτό επίκαιρο  θέμα "τις άρξει της ΠΟΛΗΣ και των ΣΤΕΝΩΝ" 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Σύντομα ανοίγει το βιβλίο του μέλλοντος για την αναγέννηση του κατα -ταλαιπωρημένου από την διαστροφή , την ανωμαλία και τον δαιμονισμό  πολιτισμού των ημερών μας που θα επιθυμήσει να αναγεννηθεί  διακαώς με βάση το ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΊΟ που έδωσε απτά δείγματα ανθρωπιάς , συναλληλίας και δημοκρατίας σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους. 

Πάμε όμως στην ιστορία που πρέπει να γνωρίζουν οι μελλοντικοί πολίτες αυτής της  πολιτισμικής επανόρθωσης.  

Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός έγινε προσφορά: τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

" Στις 23 Φεβρουαρίου του 532, θεμελιώθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο ναός της Αγίας Σοφίας, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ., όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του, Κωνστάντιο, και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγια-Σοφιά πυρπολήθηκε και χτίστηκε εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β’. Τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός πυρπολήθηκε και πάλι το 532 κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφάσισε να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπούς ναού μπήκαν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρος ο Μιλήσιος.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός έγινε προσφορά: τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος, βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφώνησε: «Δόξα τω Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Για χίλια και πλέον χρόνια η Αγία Σοφία αποτέλεσε το κέντρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Εκεί ο λαός γιόρτασε τους θριάμβους, θρήνησε τις συμφορές και αποθέωσε τους νέους αυτοκράτορες. Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με τον λαό και ζήτησε συγγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος." Πηγη 
https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/129783/h-themeliosi-tis-agia-sofias

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΨΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥ 

Ποίος μπορεί να ξεχάσει τις προφητείες των παλαιών και νέων αγίων μας για την ΠΟΛΗ;

Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ τον Αιτωλό , τον  ΑΓΙΟ ΠΑΙΣΙΟ, τον ΑΓΙΟ ΤΑΡΑΣΙΟ ( που εορτάζουμε μεθαύριο στις 25  Φεβρουαρίου );

Ποίος μπορεί να ξεχάσει αυτό που είπε ο σύγχρονος άγιος γέροντας Εφραίμ ο Αριζονίτης λίγες μέρες πριν κοιμηθεί σε πνευματικό του παιδί " - παιδί μου δεν θα προλάβω την ΠΟΛΗ γιατί θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων για την ΠΟΛΗ " ;

ΚΑΙ κατά μια  συγκυρία το πρώτο επίσημο κρούσμα του Covid -19 ( της πανδημίας που ανέτρεψε την καθημερινότητα του πλανήτη ) αναγνωρίστηκε στην πόλη της Γιουχάν της Κίνας στις 8 Δεκεμβρίου του 2019 , ημέρα που ο άγιος γέροντας Εφραίμ κοιμήθηκε οσιακά ( αυτά τα επισημάναμε κατα επανάληψη με την αρθρογραφία μας ) 

ΣΗΜΕΡΑ ένας ασκητής μας είπε: " τους βλέπεις όλους αυτούς που χλευάζουν το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ , μέσα σε ένα 24ωρο θα γίνουν τόσο φανατικοί του και θα ρωτούν πως και πότε θα πραγματοποιηθεί, γιατί τα γεγονότα θα είναι αμείλικτα και καταιγιστικά και  οι άνθρωποι θα θέλουν από κάπου να πιαστούν . Φυσικά το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι ένα γεγονός που έρχεται εκ των πραγμάτων , το μείζον είναι να γίνουμε Άνθρωποι με προοπτική σταθερή προς την αιωνιότητα, βιώνοντας τον Ευαγγελικό λόγο κάθε στιγμή " 

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας