Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟΚΥΟ καλοκαίρι – Ολυμπιακοί αγώνες –Κορονοϊός –και ο ΓΡΙΦΟΣ.


Αθλητές με μάσκες γίνεται;
Θεατές στις κερκίδες στριμωγμένοι να προσέχει ο ένας τον άλλον αν βήξει , γίνεται;
Χώροι καραντίνας μέσα στο ολυμπιακό χωριό , γίνεται;
Δεν γίνονται τέτοια πράγματα.  
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Οι πληροφορίες πολλές , οι εκπλήξεις περισσότερες. Ξαφνικά ανατρέπονται πολλά πράγματα από την συνηθισμένη  καθημερινότητα. Οι  κλεισμένες  μέχρι  σήμερα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής στην Κίνα δίνουν σήμα στον υπόλοιπο κόσμο  για προβλήματα στην  διάθεση και πώληση κινητών τηλεφώνων αλλά και αυτοκινήτων. Σαν να λέμε ότι έσπασε η βιτρίνα του σημερινού πολιτισμού μας.

Θέτουμε ερωτηματικά για την καλή ανησυχία που πρέπει να έχουμε δηλ. στο τι θα συναντήσουμε και πως θα πορευτούμε μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο χωριό που νοσεί με μια καινούργια και άγνωστη σε μολυσματικότητα ασθένεια .
Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και πολλοί προσεύχονται για αυτό, αλλά όσο περνούν οι ώρες αυτά  που έρχονται σαν ειδήσεις μόνο ελπιδοφόρα  δεν είναι.
« Σαγκάη: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα
Μέσω του αέρα μπορεί να μεταδοθεί ο δολοφονικός ιός του κορωνοϊού κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ακτίνα μετάδοσης από τον μολυσματικό φορέα να φτάνει ή και να ξεπερνά τις αρκετές εκατοντάδες μέτρα.»  https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/845915_sagkai-o-koronoios-mporei-na-metadothei-meso-toy-aera?fbclid=IwAR3PaG7kn36FAnxqDy0SP0iqFq10PtWMJ
« Νέα μελέτη διερευνά πώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός και πόσο λίγα γνωρίζουμε γι 'αυτόν»
Από τον Δρ Tom Frieden
« Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) διαπίστωσε ότι το 41% ​​των πρώτων 138 ασθενών που διαγνώστηκαν σε ένα νοσοκομείο στο Wuhan της Κίνας θεωρήθηκε ότι μολύνθηκαν σε αυτό το νοσοκομείο.
Αυτό είναι μεγάλη είδηση. Σε απλά, σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές από τις αρχικές λοιμώξεις σε αυτό το νοσοκομείο φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί στο ίδιο το νοσοκομείο. Αυτό ονομάζεται ενδονοσοκομειακή μετάδοση. (Οι γιατροί χρησιμοποιούν μεγάλες λέξεις για να κρύψουν τα κακά πράγματα)
Επιπλέον, η μεγαλύτερη διάδοση δεν φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα ενός λεγόμενου "γεγονότος υπέρμετρης διάδοσης", στο οποίο ένας ασθενής μεταδίδει λοίμωξη σε πολλούς άλλους ανθρώπους.  Όπως όταν  ένας γιατρός εισάγει έναν σωλήνα στους πνεύμονες του ασθενούς - μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολλές μολύνσεις.
Αυτό θα αποτελούσε ανησυχία, αλλά όχι τόσο πολύ όσο αυτό που φαίνεται να συνέβη: Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πολλοί ασθενείς έχουν μολυνθεί σε πολλά μέρη του νοσοκομείου. Επιπλέον, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα λοίμωξης και μόνο ασθενείς που ήταν άρρωστοι ελέγχθηκαν, είναι πολύ πιθανό ότι υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη μετάδοση στο νοσοκομείο.
Έτσι, όπως το SARS και το MERS - άλλοι κοροναϊοί - πριν από αυτό, ο κοροναϊός Wuhan εξαπλώνεται στα νοσοκομεία.
Τι σημαίνει αυτό; Ο ιός φαίνεται να είναι αρκετά μολυσματικός, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο και χρειάζονται  επειγόντως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο μολυσματικό είναι ο ιός. Ο ιός μπορεί να είναι αδύνατο να περιοριστεί - όπως δεν μπορεί να σταματήσει το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, αλλά οι επιπτώσεις στην υγεία και στην κοινωνία μπορούν να αμβλυνθούν.»
Οι εξαιρετικές προσπάθειες της Κίνας για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, ακόμη και αν αποτύχει, ενδέχεται να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του και να βελτιώσουν την Κίνα και την ικανότητα του κόσμου να περιορίσει τη βλάβη που προκαλεί ο ιός.»
« Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ακόμα κι αν κάθεται κανείς στο αεροπλάνο και να τον χωρίζουν δυο σειρές από καθίσματα από ένα άτομο που νοσεί θεωρείται επαφή. Αλλά κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν είμαστε μόνο καθιστοί, αλλά πηγαίνουμε στο μπάνιο, τεντώνουμε τα πόδια μας και παίρνουμε πράγματα από τους χώρους πάνω από τα καθίσματα μας. Για την ακρίβεια, όταν ξέσπασε ο κορονοϊός το 2003 (SARS) ένας επιβάτης της πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο μόλυνε άτομα που τους χώριζαν περισσότερες από τις δυο σειρές θέσεων που ορίζει το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με βάση το περιστατικό αυτό, μια ομάδα επιστημόνων διεξήγαγαν έρευνα για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τυχαίες κινήσεις μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου μπορούν να μεταβάλουν την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μεταξύ των επιβατών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι επιβάτες σηκώνονται από τη θέση τους κάποια στιγμή, είτε για να πάνε στην τουαλέτα είτε για να πάρουν κάτι από το χώρο των αποσκευών τους.
Οι επιβάτες που ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν ήταν αυτοί που κάθονταν στο παράθυρο. Μόνο το 43% από αυτούς σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, σε αντίθεση με το 80% όσων κάθονταν στο διάδρομο. Επομένως, όσοι κάθονταν δίπλα στο παράθυρο είχαν λιγότερες επαφές με άλλους σε σύγκριση με όσους κάθονταν σε άλλες θέσεις.» https://www.travelstyle.gr/etsi-metadidetai-o-koronoios-sto-aeroplano-poy-einai-pio-asfales-na-kathisete/?utm_source=bestofnetwork&utm_content=widget

Κορωνοϊός: Ανησυχούμε μήπως γίνει ενδημικός στον άνθρωπο λέει ο πρύτανης του παν. Αθηνών

« Επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν βασιστεί στις αρχικές επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι από 3 ως 6 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν δύο βασικές ανησυχίες στους επιστήμονες. Η πρώτη αφορά την εξάπλωση της επιδημίας. Εκτιμώντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και συγκρίνοντας με ιστορικά μοντέλα, αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Επίσης τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων μπορούν να περιορίσουν την επιδημία μόνο κατά 25%.» https://epiloges.tv/koronoios-anisychoyme-mipos-ginei-endimikos-ston-anthropo-leei-o-prytanis-toy-pan-athinon/

Πολλοί Κολοσσοί της παγκοσμιοποίησης δεν συμμετέχουν σε διεθνή φόρα και όχι αναγκαστικά αυτά που προγραμματίστηκαν στην Κίνα , αλλά σε χώρες της ΕΕ.
« Την απόσυρση της από την φετινή διοργάνωση της μεγαλύτερης έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών διεθνώς, το Mobile World Congress που πραγματοποιείται σε μερικές ημέρες στην Βαρκελώνη, ανακοίνωσε η Ericsson, ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες της διοργάνωσης.
Η ευθύνη της Ericsson για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και άλλων ενδιαφερομένων είναι η κορυφαία προτεραιότητα της εταιρίας. Λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού, η Ericsson έλαβε την απόφαση να αποσύρει την συμμετοχή του Mobile World Congress 2020, καθώς η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών δεν μπορούν να διασφαλιστούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της.» ΑΠΕ
ΜΕΤΑ από όλα αυτά πώς να λύσεις τον γρίφο ΤΟΚΥΟ καλοκαίρι – Ολυμπιακοί αγώνες –Κορονοϊός;

« ΚορονοϊόςΜέχρι και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου 2020 απειλεί ο κορονοϊός που ξεκίνησε από την Κίνα. Στην Ιαπωνία στην οποία υπάρχουν ήδη 20 κρούσματα, οι διοργανωτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ταχύτατη εξάπλωση τη νόσου. Στην Κίνα έχουν ήδη αναβληθεί εθνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και και όλοι βλέπουν με μεγάλη ανησυχία το καλοκαίρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Στην τελετή εγκαινίων της νεόκτιστης «Ariake Arena», η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει τα αθλήματα του βόλεϊ και του μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια, η Κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τον κοροναϊό και να δώσει κάποιες συμβουλές στους απλούς πολίτες της ιαπωνικής πρωτεύουσας: «Είναι ένα από τα θέματα που με ανησυχεί παρά πολύ και για αυτό βρίσκομαι σε συνεργασία με τις τοπικές και εθνικές Αρχές σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης του ιού και την εφαρμογή μέτρων κατά της εξάπλωσης του, για την προστασία των κατοίκων της πόλης», ανέφερε. Την ίδια ώρα αναβάλλονται η μία μετά την άλλη οι αθλητικές διοργανώσεις στην Κίνα» https://www.flash.gr/world/1571432/koronoios-apeilei-mechri-kai-ti-diexagwgi-twn-olympiakwn-agwnwn-toy-tokio-pic-kai-vid-
Το τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκυο θα αποφασίσουν οι κατεξοχήν αρμόδιοι.
Εμείς σαν Ελλάδα που κάναμε τους Ολυμπιακούς αγώνες τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και όλα να πάνε καλά.
Το πόσο καλά , ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ το γνωρίζει. Μια φορά εμείς εδώ στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων  συμμετέχουμε στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ της ΕΘΝΙΚΗΣ μας ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ με όλα αυτά που συμβαίνουν και μέσα και έξω.
Πιστεύουμε όμως ότι θα βγούμε νικητές

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας