Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

"τα πρώτα δέκα χρόνια θα είναι δύσκολα ..μετά θα δούμε αν υπάρχει ο κόσμος, όπως τον ξέραμε "

 


ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ 

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ 

το CNN σε ανάλυσή του: "έχει πραγματικά τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς;" 

https://edition.cnn.com/2025/10/13/politics/donald-trump-ceasefire-israel-gaza-war


Αλλά ακόμη και οι αποχαιρετιστήριες συναντήσεις που είχαν κανονιστεί γι' αυτόν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο δεν μπορούσαν να καλύψουν τη μεγάλη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται - συμπεριλαμβανομένου του βασικού ερωτήματος του κατά πόσον ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει πράγματι τελειώσει.

Ο Ισραηλινός ηγέτης επιβεβαίωσε στην ομιλία του: «Είμαι αφοσιωμένος σε αυτήν την ειρήνη». Αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τραμπ έδωσαν πολλές ενδείξεις για το πώς θα προσέγγιζαν την επόμενη, πιο περίπλοκη, φάση των διαπραγματεύσεων .

Ενα σημείο του Τραμπ που προβλημάτισε τους Ισραηλινούς, ήταν η «προοπτική ένταξης του Ιράν σε αυτή τη νέα περιφερειακή τάξη».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε μάλιστα για το σχέδιο πως «δεν πρόκειται απλώς για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά για τη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής».


Ο Τραμπ οραματίζεται μια μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, μια Μέση Ανατολή όπου οι Συμφωνίες του Αβραάμ που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας , οι οποίες ομαλοποίησαν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, θα επεκταθούν και όπου οι ιστορικές εχθρότητες θα τερματιστούν επιτέλους.

Μίλησε επανειλημμένα για την προσπάθεια να φέρει το Ιράν στο προσκήνιο. Και οι διπλωμάτες του ήδη εργάζονται προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν αυτό που θεωρούν ως ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας για να μετατρέψουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε μια ευρύτερη περιφερειακή αναδιάταξη.

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου, στις οποίες ο Τραμπ στηρίζει την οικονομική ανοικοδόμηση της Γάζας, δεν δεσμεύονται αν δεν εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, κάτι στο οποίο ο Νετανιάχου δεν έχει συναινέσει.

επισημαίνει το CNN, είναι αν θα στηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί για να αποτραπεί η απόπειρα της Χαμάς να πάρει το πάνω χέρι ξανά στη περιοχή εις βάρος των πολιτών. Ο φόβος για εσωτερικές διαμάχεςς ελοχεύει και κρίνεται απαραίτητο να υπάρχουν ειρηνευτικές δυνάμεις στη περιοχή άμεσα.

Επίσης, ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν υπάρχει βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης και πόσο θα διαρκέσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία και έξοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανοικοδομηθεί η Γάζα.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - Σ.Λαβρόφ: «Αόριστο το ειρηνευτικό σχέδιο του Ν.Τραμπ – Αφορά μόνο τη Γάζα και όχι τη Δυτική Όχθη»