Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

θα μας έρθει πάλι; το τουρκολιβυκό ανοίγει την όρεξη και τα παλαιά προβλήματα

 

File Photo Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis EPA/TOLGA BOZOGLU

ΠΡΙΝ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑ  ΘΕΟΡΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ;

ENA ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 25

" Τους άνοιξαν την όρεξη… οι σεισμοί: Τούρκος σεισμολόγος θέλει τα γεωτρύπανα Oruz Reis και Barbaros στην Αμοργό για γεωτρήσεις – Για λόγους «εθνικού ενδιαφέροντος»…

Την αποστολή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός στην Αμοργό για σεισμικές έρευνες προτείνει ο Τούρκος σεισμολόγος Αχμέτ Ερτζάν, λέγοντας πως το θέμα αφορά και την Τουρκία.

Υποστηρίζει ότι και τα τουρκικά γεωτρύπανα Fatih, Yavuz, Abdülhamit και Kanuni θα πρέπει να κάνουν γεωτρήσεις και να πάρουν δείγματα από τον πυθμένα της Αμοργού, ακόμη και αν δεν το ζητήσει η Ελλάδα.

Ο Τούρκος σεισμολόγος σε δηλώσεις του σε τουρκικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να πάει στην Αμοργό με τα ερευνητικά πλοία Oruç Reis και Barbaros για να κάνει τεχνητές δονήσεις, μικρομαγνητικές μετρήσεις, μικροβαρύτητα, ακτινοβολίας, θερμοκρασίας θαλασσινού νερού και μετρήσεις πυκνότητας στον βυθό».

Ο Αχμέτ Ετζάν υποστήριξε ακόμη ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα Fatih, Yavuz, Abdülhamit και Kanuni θα πρέπει να κάνουν γεωτρήσεις και να πάρουν δείγματα από τον πυθμένα της Αμοργού.

«Μια σωστή ερμηνεία δεν μπορεί να γίνει με ελλιπείς επιστημονικές μελέτες. Οι σεισμοί και τα ηφαίστεια δεν αναγνωρίζουν πολιτικά όρια. Οι συνέπειες του φυσικού γεγονότος αφορούν και την Τουρκία.

Εάν δεν υπάρχει ζήτηση από την Ελλάδα, η Τουρκία θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να κάνει ό,τι χρειάζεται», υποστήριξε ο Τούρκος σεισμολόγος" 

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/2025/02/tous-anoixan-tin-orexi-oi-seismoi-tourkos-seismologos-thelei-ta-geotrypana-oruz-reis-kai-barbaros-stin-amorgo-gia-geotriseis-gia-logous-ethnikou-endiaferontos/