Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

πριν πολλά χρόνια μου λέει το Γεροντάκι : "εδώ πίσω από την Καλύβα μου βρίσκεται το μεγαλύτερο Σέβασμα μετά το Άξιον Εστίν στις Καρυές"

Διαβάζουμε :
Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΉ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  

Η Παναγία Γαλακτοτροφουσα συμπαραστέκεται σε κάθε δύσκολο τοκετό για να μετριάσει τον πόνο, να διαλύσει το φόβο, να παρηγορήσει την κοιλοπονούσα, να βοηθήσει την κακογεννήτρα και να σώσει αυτήν και το βρέφος.

 Η σύναξη της Παναγίας Της Γαλακτοτροφούσας εορτάζεται στις 12 Ιανουαρίου και 3 Ιουλιου.

Πηγαίνοντας κανείς στο Άγιον Όρος το πρώτο πράγμα που θα κάνει φτάνοντας στις Καρυές θα είναι να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Έστί που φυλάσσεται στο ιστορικότατο ναό του Πρωτάτου εντός του Ιερού Βήματος σε μεγαλοπρεπή σκαλιστό θρόνο.

Λίγοι όμως γνωρίζουν, χάνοντας έτσι μία ιδιαίτερη ευλογία, πως λίγα μόλις μέτρα πίσω από τον ναό του Πρωτάτου βρίσκεται ένα Χιλανδαρινό κελάκι στο οποίο φυλάσσεται μία πολύ λαοφιλης και μοναδική εικόνα, είναι αυτή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γαλακτροτροφούσας.  

Ειναι μια μοναδικη και Ορθοδοξη εικονα που απεικονιζει την Παναγια μας να τρεφει τον μικρο Χριστο.Το Θεολογικο νοημα αυτης της απεικονισης ειναι πολυ βαθυ.

Η Μητερα μας Παναγια φροντιζει και τρεφει τον Χριστο οπως ακριβως θρεφει και τις δικες μας ψυχες οπως ακριβως και ο Χριστος φροντιζει για εμας με το καθαρο λεκτικο γαλα του Λογου του Θεου ,ετσι ωστε εμεις να καλλιεργηθουμε με ταση προς τα ουρανια και απο το πνευματικο γαλα να παμε στην στερεα πνευματικη τροφη.

Μια πολύ τρυφερή απόδοση που μας δείχνει την ανθρώπινη πλευρά του Ιησού Χριστού και την μητρική αγάπη Της Παναγίας που σαν κάθε μητέρα θηλάζει το νεογέννητο βρέφος Της θωρακίζοντας την υγεία Του με πολύτιμα αντισώματα ενώ παράλληλα οικοδομούν μια μοναδική σχέση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Ο προικισμένος αγιογράφος που τον δημιούργησε (τον τύπο) τον εμπνεύστηκε από την ευαγγελική διήγηση της Γέννησης του Χριστού (Ματθ. β΄ ) και από το ευαγγελικό εδάφιο: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας (Λουκ. ια΄ 27).

Το ιστορικό της συνδέεται με τον βίο του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Η εικόνα της, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, βρισκόταν πρωτα στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου.

Την είχε ο Όσιος στην Παλαιστίνη, στην «Λαύρα Του» όταν δε ο βαθύγηρως αυτός ασκητής επρόκειτο να απέλθει του ματαίου τούτου κόσμου, κάλεσε κοντά του τους Μοναχούς και τους μίλησε για την Εικόνα προφητικά.

«Αδελφοί και πατέρες, τους είπε, να έχετε υπ’ όψιν σας, ότι έπειτα από πολλά χρόνια θα επισκεφθει την Λαύρα μας ένα Βασιλόπουλο.

Θα ονομάζεται και αυτός Σάββας.

Σας αφήνω εντολήν σ’ αυτόν να δωρήσετε, χάριν ευλογίας, από την Μονήν μας την Εικόνα της Θεομήτορος που θηλάζει το Θείον Βρέφος».

Πέρασαν από τότε έξι αιώνες.

Η υποθήκη του Αγίου Σάββα ήταν πάντοτε γνωστή στο Μοναστήρι. Αλλά και η «Γαλακτοτροφούσα» έμενε στη θέση της πάντοτε.

Τον 13ον όμως αιώνα επεσκέφθηκε τους Αγίους Τόπους ένας επίσημος Σέρβος, ονομαζόμενος Σάββας.

Κατόπιν ανακηρύχθηκε και αυτός Άγιος, διότι ήταν ομολογουμένως Άγιος.

Οι Πατέρες της Μονής επείσθησαν, ότι γι’ αυτόν είχε μιλήσει ο Άγιος Σάββας. Του εδώρησαν λοιπόν την Εικόνα της «Γαλακτοτροφούσης».

Ο Σάββας, ο Σέρβος, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, πέρασε από το Άγιον Όρος, από την Μονήν του Χιλιανδαρίου, την οποίαν είχε κτίσει.

Σ’ αυτήν την Μονη αφιέρωσε την Εικόνα της Παναγίας.

Την τοποθέτησαν στην Εκκλησία του κελλιού της Μονής που βρίσκεται στις Καρυές, στην πρωτεύουσα δηλαδή του Αγίου Όρους.

Το κελλί αυτό ονομάζεται και «Τυπικάριον», διότι σ’ αυτό φυλάσσεται και το ιδιαίτερον τυπικόν του Αγίου Σάββα, το οποίον είχε συντάξει για την Λαύρα.

Η Εικόνα αυτή τοποθετήθηκε υπό του Αγίου Σάββα του Νεωτέρου όχι στο αριστερό μέρος του Τέμπλου, όπως συνηθίζεται να μπαίνει η Εικονα της Παναγίας, αλλά δεξιά που συνήθως είναι η Εικόνα του Χριστού.
Πηγή fb Παναγία Πορταιτισσα Ιερά Μονή Ιβήρων ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ