Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

"καιρός να ανάψουμε κεριά και να κάνουμε ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"

 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Όλα που ζούμε συγκλίνουν στα Στενά και την ΠΟΛΗ .
Μπορεί σήμερα όλα να μιλάνε για απειλές στα Στενά βλ. Ορμούζ , στην Υεμένη , στο Σουέζ , στο Γιβραλτάρ γιατί από εκεί διέρχονται οι στρατηγικοί λεωφόροι, αλλά τα κορυφαία ΣΤΕΝΑ είναι στον Βόσπορο και εκεί θα παιχθεί το μεγάλο παιχνίδι με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα .
Όλα θα ηρεμήσουν όταν καταλάβουν ότι αυτή η περιοχή πρέπει να δοθεί στους απ' αιώνες οικήτορες της .


"Θα ανάψουμε κεριά στην Αγία Σοφία - πατήρ Σάββας Αχιλλέως "





https://youtu.be/IqyGMCxlvyg?si=71np6UUGcCHGxFBx

Η ιστορία κάνει κύκλους και οι προκλήσεις επαναλαμβάνονται από τους γείτονες ίδιες και απαράλλακτες.
Όλα μπορεί να τα διαχειριστεί ο Έλληνας εκτός από την προδοσία και την αναλγησία 


ΣΤΩΜΕΝ καλώς - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Διαβάζουμε 
Κάπου το 1914...
Η Τουρκία παρήγγειλε στη Μ. Βρετανία δύο θωρηκτά εκτοπίσματος 28.000 και 27.500 τόνων αντίστοιχα (το «Sultan Osman I» και το «Resadiye») που θα παραλάμβανε τον Αύγουστο του 1914. Αυτό θα άλλαζε δραματικά τις ισσοροπίες στο Αιγαίο υπέρ της Τουρκίας.
( φώτο ο Μακεδονομάχος αλλά και αγωνιστής στην Μικρά Ασία Γερμανός Καραβαγγέλης)

 Όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά διπλωματικά έγγραφα, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα είπε στις 22 Ιανουαρίου 1914 στον Βρετανό ομόλογό του, ότι αν οι Έλληνες δεν άκουγαν τη φωνή της λογικής και δεν παραχωρούσαν οικειοθελώς τη Χίο και τη Λέσβο στην Τουρκία, η χώρα του θα αναγκαζόταν να καταλάβει τα νησιά με τη βία και να κάνει αφόρητη τη ζωή των Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αυτό έκανε ορισμένους, όπως τον τότε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ιωάννη Μεταξά, τον επικεφαλής της βρετανικής πολεμικής αποστολής ναύαρχο Kerr και τον Έλληνα πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη Δημήτριο Πανά να εισηγηθούν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ανταλλαγή πληθυσμών και την εξαπόλυση ενός προληπτικού πολέμου κατά της Τουρκίας με επίκεντρο την περιοχή των Στενών του Βοσπόρου. Όμως η αναπάντεχη έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε τη Βρετανία να ακυρώσει την παράδοση των δύο πλοίων και να κρατήσει για τις δικές της ανάγκες (21 Ιουλίου/3 Αυγούστου 1914) και απάλλαξε την Ελλάδα από την απειλή αυτή.

Οι διωγμοί των Ελλήνων από τους Τούρκους που ξεκίνησαν το 1914 και άγγιζαν τα όρια της εθνοκάθαρσης (θα ασχοληθούμε σύντομα με αυτούς) οδήγησαν την ελληνική πλευρά στην απόφαση να συμπεριλάβει και τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε όσους έπρεπε να απαλλαγούν από τον οθωμανικό ζυγό και οι περιοχές που ζούσαν αυτοί να προσαρτηθούν στην ελληνική επικράτεια…

Πηγή: ΣΠΥΡΙΔΩΝ Γ. ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ, «ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΗΪΔΟΣ», βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, Τρίτη έκδοση, 2020

απόσπασμα από το άρθρο του Μιχάλη Στούκα
" Μικρά Ασία: Η αργοπορημένη ανακάλυψη από την Ελλάδα και η μεταστροφή μετά τους διωγμούς του 1914"
Περισσότερα από το https://www.protothema.gr/