Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΣ- Ζελένσκι: Η Ουκρανική Εκκλησία πρέπει να ανυψωθεί σε Πατριαρχείο!

 


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ 

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Σε μια αποκάλυψη προέβη την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι το θέμα της συνάντησής του με την Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 28 Αυγούστου στο Κίεβο, αφορούσε το θέμα παραχώρησης στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας του καθεστώτος του Πατριαρχείου.

«Είπα ότι ο λαός μας, οι Ουκρανοί, θα εκτιμούσε αν η Αυτοκέφαλη Εκκλησία ανυψωνόταν σε Πατριαρχείο. Οι έξαρχοι δέχτηκαν τις πληροφορίες και θα τις μεταφέρουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο» - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, η Εξαρχία έχει ίσως ένα πιθανό σχέδιο για παραχώρηση στη Αυτοκέφαλη Εκκλησία του Πατριαρχικού καθεστότως, αλλά αυτό το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Εξαρχία είναι σε επαφή με τον Βίκτορ Γελένσκι* για το θέμα αυτό. Πρέπει να επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις» - συμπλήρωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Να αναφερθεί ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν σχολίασε τη δήλωση του Προέδρου Ζελένσκι.

Όμως, η υπηρεσία Τύπου του λεγόμενου «Πατριαρχείου Κιέβου», με επικεφαλής τον «επίτιμο πατριάρχη» Φιλάρετο Ντενισένκο, απάντησε στη δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας λέγοντας:

«Το σύνολο της Εκκλησίας μας υποστηρίζει τη θέση του Αρχηγού του Ουκρανικού Κράτους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το καθεστώς του Πατριαρχείου θα συμβάλει στην πνευματική κυριαρχία του λαού μας και θα βοηθήσει στην επίτευξη της επιθυμητής ενότητας όλης της Ουκρανικής Ορθοδοξίας... Το ουκρανικό ποίμνιο πολλών εκατομμυρίων έχει όλα τα ιστορικά και κανονικά επιχειρήματα για να λάβει ένα τέτοιο υψηλό εκκλησιαστικό καθεστώς. Είναι σημαντικό ότι αυτό θα ωφελήσει και ολόκληρη την Οικουμενική Ορθοδοξία. Πιστεύουμε ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχοντας επίγνωση της ιστορικής του αποστολής, θα ανταποκριθεί με κατανόηση στο αίτημα του Προέδρου της Ουκρανίας και θα ικανοποιήσει τελικά τις ανάγκες του ευσεβούς ουκρανικού λαού».

* (Β. Γελένσκι – Είναι επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης, υπεύθυνος για τη θρησκευτική πολιτική στην Ουκρανία).


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΡΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;;
ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ; 
ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΧΑΖΑΡΟΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ... ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ;