Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Απίστευτο αλλά Αληθινό - Αφρικανές Ορθόδοξες Καλόγριες και η Παναγία Γοργοεπήκοος Θαυματουργεί εκεί

Τρισάγιο, ευχή-ευλογία για να φοράνε τα καλογερικά οι δόκιμες μοναχές μας Ιουδίθ, Μαρκιανή και Αναστασία. Είπομεν υπερ αυτών το « Κύριε, ελέησον»! 

Les religieuses novices Judith, Marcienne et Anastasie prenne l’habit des sœurs moniales, au nom du Père et du Fils et du Saint-Esprit. Amen. Disons pour elles « Seigneur, aie pitié » ! (Prise d’habit)
     Αν. Κονγκό      Ορθόδοξη Επισκοπή     Γκόμα, στις 02.10.2023 
Η Παναγία η Γοργοεπήκοος
Ένας Ορθόδοξος ιερέας στην Αφρική αφηγείται μια θαυματουργική επέμβαση της Εικόνας της Παναγίας Γοργοεπηκόου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
Αυτή η θαυματουργή παρέμβαση έγινε στην οικογένειά του ιερέα το 1997. Ο ιερέας μόλις είχε επιστρέψει, πριν λίγα χρόνια από το Άγιον Όρος ( Καρυές), όπου έμενε για μερικά χρόνια νωρίτερα. 
Εκείνη τη χρονιά, η μητέρα του αρρώστησε ξαφνικά με καρδιακή νόσο. Στην επαρχία του, υπήρχε μόνο ένας καρδιολόγος που αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την περίπτωση αυτή και συνέστησε να μεταφερθεί αμέσως η μητέρα του ιερέα εκτός της χώρας για την κατάλληλη φροντίδα. 
Ήταν όμως μια περίοδος που ολόκληρη η χώρα περνούσε στιγμές άνευ προηγουμένου γενικής αναταραχής και αταξίας. Επρόκειτο για την εισβολή ανταρτών, που τελικά κατάφεραν να ανατρέψουν την Κυβέρνηση και να πέσει το δικτατορικό καθεστώς που εξουσίαζε τη χώρα με σιδερογροθιά για 30 χρόνια. Αρκούσε μόνον να κοιτάξει κανείς στα μάτια, να καρφώσει το βλέμμα του σε έναν ένοπλο στρατιώτη του παρελθόντος καθεστώτος, για να αρπάξει αμέσως σφαίρες επάνω του. Η κυκλοφορία μέσα στην ημέρα, στην πόλη, έμοιαζε με το να κυκλοφορήσει κανείς τα μεσάνυχτα. Ήταν αραιοί οι άνθρωποι στο δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και όλοι φοβισμένοι. Η μητέρα του ιερέα είχε συνεχώς ανυπόφορους πόνους στην καρδία της. Ο μόνος καρδιολόγος στην πόλη δεν μπορούσε πια να την βοηθήσει. Είχε φτάσει στα όριά του. Όμως δεν υπήρχε αεροπλάνο όλες αυτές τις μέρες για να πάρει επείγουσα πτήση προς την Κινσάσα και από κει να μεταβεί στην Ελλάδα, μια που από την προϊσταμένη αρχή της τοπικής Εκκλησίας είχε δοθεί ευλογία για το ταξίδι της . 


Ο ιερέας θυμήθηκε έναν από τους συμμαθητές του, από την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Όρους, ο οποίος ήταν γραμμένος στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, ενώ ο ιερέας ως μαθητής Αθωνιάδος ήταν γραμμένος στη Ιερά Μονή Γρηγορίου. Όταν ήταν στη Σχολή, ο συμμαθητής του του είχε χαρίσει μια χάρτινη Ιερή Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου. Ο συμμαθητής του και εγκάρδιος του φίλος, με τον οποίο έκανε πάντα παρέα και που του είχε δώσει αυτή την Εικόνα ονομάζεται Μανούκας Δαμιανός. Τώρα ζει στην Αμερική με την οικογένειά του. Όταν ο φίλος του του έδωσε αυτή την Εικόνα, ήταν το 1993. Και ο ιερέας την είχε φυλάξει προσεκτικά και την τιμούσε ιδιαιτέρως, αλλά είχε συνέχεια μια απορία μέσα του: γιατί αυτή η Εικόνα της Παναγίας ονομάζεται Γοργοεπήκοος (Αυτή που ακούει γρήγορα, που εισακούει γρήγορα τις προσευχές μας); Δηλαδή η Παναγία άλλοτε ακούει γρήγορα, άλλοτε δεν ακούει γρήγορα; Και γιατί αυτή η Εικόνα ονομάζεται Γοργοεπήκοος; Τι κρύβει μέσα της το διαφορετικό, αφού σε οποιαδήποτε Εικόνα και να απευθυνθεί κανείς η τιμή διαβαίνει προς το εικονιζόμενο πρόσωπο «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος) ;
Εκείνη την ώρα, βλέποντας και την κατάσταση της μητέρας του που χειροτέρευε, το πρωί, ο ιερέας μάζεψε την οικογένειά του, δηλαδή τον πατέρα του, τη μητέρα του που ήταν συνέχεια κλινήρη, τη μικρή του αδερφή και τους δύο του μικρότερους αδερφούς, άναψε το κεράκι μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου και άρχισε να ψάλλει την Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου που είχε μαζί του. 
Αμέσως μετά την Παράκληση, δεν ξέρουμε πώς, αποφάσισαν όλοι τους να πάνε μέχρι στο αεροδρόμιο και να περιμένουν εκεί, χωρίς εισιτήριο, παρά μόνον με τις αποσκευές, με λίγα πράγμα του ταξιδιού! Φαίνεται ότι είτε είχαν τρελαθεί όλοι τους, είτε είχαν εκείνη τη στιγμή πολύ μεγάλη πίστη στη θαυματουργική δύναμη της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Στο δρόμο, οι άνθρωποι που τους έβλεπαν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο εκείνες τις ημέρες με τα όσα συνέβαιναν ξαφνιάστηκαν και δεν ήξεραν αν έπρεπε να τους οδηγήσουν όλοι στο ψυχιατρείο-τρελοκομείο, ή να τους αφήσουν να πάνε έτσι στο αεροδρόμιο.
 Στο αεροδρόμιο, ρώτησαν αν θα μπορούσε να υπάρξει πτήση για την Κινσάσα. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε όλες αυτές τις μέρες πτήση και δεν ξέρουν ποια μέρα θα προγραμματιστεί. Και όμως μετά από λίγα λεπτά, παραδόξως, έρχεται ξαφνικά ο διευθυντής του αεροδρομίου να τους ενημερώσει ότι ένα ειδικό στρατιωτικό αεροπλάνο είχε ξεκίνησε από την Κινσάσα εδώ και 30 λεπτά και ας περιμένουν να δουν αν υπάρχει κάποια θέση στην επιστροφή. Πράγματι όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, δεν άργησε ούτε 20 λεπτά και δόξα τω Θεώ, μετά την εκφόρτωση, υπήρχαν δύο κενές θέσεις, που ήταν αρκετές για τη μητέρα του ιερέα και τον πατέρα του ώστε να επιβιβαστούν για την Κινσάσα. Αφού έφτασαν στην Κινσάσα, την επομένη μέρα έφυγαν για την Ελλάδα, την Αθήνα, όπου από το αεροδρόμιο κιόλας τράβηξαν για το Νοσοκομείο. Και μετά από αυτό, για 3 εβδομάδες κανένα αεροπλάνο, ούτε καν στρατιωτικό, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στην επαρχία του ιερέα, καθώς η πολιτική κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη και χαοτική. Μετά από ένα μήνα και πλέον τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται σιγά-σιγά. 
Γράφουμε αυτή την Θαυματουργική ιστορία με την παρέμβαση της Παναγίας της Γοργοεπηκόου με την ευκαιρία της Εορτής της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Γοργοεπηκόου που εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου στο Ορθόδοξο Ημερολόγιο. Είθε να μας βοηθήσει όλους μας η Παναγία μας και Γοργοεπήκοα να μας συνδράμει και να μας στηρίζει στις δυσκολίες του βίου ως καλή Μητέρα όλων! Αμήν.
Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba Πατριαρχικός Επίτροπος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας