Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

ένα "Στάλινγκραντ" βλ. Γάζα στις μέρες μας εκτός και αν χτυπήσουν πρώτα την "πηγή" που λέγεται Ιράν και το πρατήριο που λέγεται Λίβανος, μας είπε γνώστης της γεωπολιτικής .


Ανάλυση Bloomberg: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το Ισραήλ σε μία χερσαία εισβολή στη Γάζα.
όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Bloomberg, μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση θα είναι περίπλοκη στην πυκνοκατοικημένη Γάζα μεταξύ άλλων λόγω του περίπλοκου δικτύου των υπόγειων τούνελ και του κινδύνου που θα συνιστά για τους ομήρους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και άλλους.

Αναμένονται βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή της CIA, Λίον Πανέτα, «το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που θα μπουν στη Γάζα θα ακολουθήσουν μάχες από σπίτι σε σπίτι. Και το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό» για τις δυνάμεις του Ισραήλ. «Αλλά απ’ την άλλη πλευρά νομίζω ότι είναι σαφές ότι το Ισραήλ έχει λάβε την απόφαση ότι πρέπει να συντρίψουν τη Χαμάς στη Γάζα».
Μια χερσαία εισβολή θα προκαλούσε βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές, ενώ εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσον το Ισραήλ θα μπορέσει να βρει μια στρατηγική εξόδου από τη σύρραξη. Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος αναταράξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που θα απειλήσουν την εύθραστη προσέγγιση του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες και θα αυξήσουν την πιθανότητα η σύρραξη να μετατραπεί σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Οι οδομαχίες στην πυκνοκατοικημένη Γάζα των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων μεταξύ των Ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστίνιων μαχητών θα προκαλέσει όπως αναμένεται μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων 
Περισσότερα στον ΣΎΝΔΕΣΜΟ