Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΙΠΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ (διαδοχικές δονήσεις) στις Σποράδες και τι γνωρίζουμε για το ρήγμα της Ανατολίας στο Αιγαίο

Τρεις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο, στις Σποράδες, το βράδυ της Τετάρτης.

Οι τρεις σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με διαφορά μερικών λεπτών.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 21:36 και είχε μέγεθος 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 32 χλμ. νοτιοανατολικά του Πατητηριού Αλοννήσου, σε εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων.

Λίγο αργότερα, στις 21:38, σημειώθηκε η δεύτερη δόνηση, μεγέθους 3,1 Ρίχτερ, που καταγράφηκε με επίκεντρο 32 χλμ. βόρεια της Κύμης, σε εστιακό βάθος 14,2 χιλιομέτρων.


Η τρίτη σεισμική δόνηση, η ασθενέστερη, μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 21:51, με επίκεντρο 32 χλμ. νοτιοανατολικά του Πατητηριού Αλοννήσου και εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα.






«Ολος ο υποθαλάσσιος χώρος του Αιγαίου έχει πολλά ενεργά ρήγματα», εξηγεί η Εύη Νομικού, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ρήγμα στη λεκάνη του Βορείου Αιγαίου είναι η συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας και γενικά είναι πολύ καλά χαρτογραφημένο στο μεγαλύτερο μήκος του, έως και την περιοχή της Σκύρου, όπου καταλήγει.


" Ξεκινά από τα βάθη της Ανατολίας στην Καρλιόβα εκεί που συναντιούνται η πλάκα της Ανατολίας, της Ευρασίας και της Αραβίας. Η δημιουργία του οφείλεται στην σύγκρουση της πλάκας της Αραβίας με την Ευρασία, όταν πριν περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια η Αραβική πλάκα αποκόπηκε από την Αφρικανική και μετέπειτα συγκρούστηκε με την Ευρασιατική.

Η σύγκρουση αυτή εξώθησε την Ανατολία προς τα δυτικά με αποτέλεσμα την δημιουργία του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας..." 


" Το ρήγμα αυτό επεκτάθηκε σταδιακά προς τα δυτικά και εισήλθε στο Αιγαίο πριν από περίπου 3 με 4 εκατομμύρια χρόνια. Στο Αιγαίο διακλαδίστηκε σε διάφορους κλάδους με κυριότερο τον βορειότερο κλάδο που διέρχεται από την Λεκάνη του Σάρου και την Λεκάνη του Βορείου Αιγαίου. 
Ο συγκεκριμένος βόρειος κλάδος του ρήγματος προκαλεί μεγάλες παραμορφώσεις οι οποίες συμβάλουν στην διαπλάτυνση του Αιγαίου κατά 16 χιλιοστά το χρόνο.

Αυτή η παραμόρφωση – διαπλάτυνση του Αιγαίου εξαιτίας της δραστηριοποίησης του ρήγματος, όπως εξηγεί ο στα ΝΕΑ ο Γιάννης Παπανικολάου, έχει καταγραφεί από γεωδαιτικές μετρήσεις στη Θάσο και τη Λήμνο.

Είναι ουσιαστικά το ίδιο ρήγμα, που τα τελευταία 40 χρόνια έχει «δώσει» τρεις σεισμούς μεγαλύτερους από 6,5 Ρίχτερ, χωρίς όμως σημαντικές καταστροφές.

Τα τεμάχη που απαρτίζουν τον κλάδο στο βόρειο Αιγαίο έχουν υψηλό δυναμικό της τάξης των 7 Ρίχτερ ενώ σε ακραία σενάρια μπορεί να φτάσουν και τα 7.6 Ρίχτερ
Αυτό το ακραίο σενάριο προϋποθέτει την διάρρηξη όλης της Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου μήκους 160 χλμ" 

Την μετατόπιση της πλάκας της Ανατολίας έως και 10 μέτρα ανατολικά επέφεραν οι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία , σύμφωνα με έναν Ιταλό σεισμολόγο.

Όπως ανέφερε στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

Ο Ιταλός σεισμολόγος έκανε λόγο για μια εγκάρσια μετατόπιση, συμπληρώνοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Anadolu, ANSA

https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1436573/toyrkia-metatopisi-tis-plakas-tis-anatolias-eos-kai-10-metra-logo-ton-seismon/