Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Οκτώβριο του 2011 εμφανίζεται η ΑΓΙΑ που γιορτάζει αύριο και μας προειδοποιεί για να ετοιμαζόμαστε από τότε "ότι την κυνηγούν οι τούρκοι"

φώτο από ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 
Η Αγία Νεομάρτυς Χρυσή καταγόταν από ένα χωριό κοντά στην Αριδαία, δίπλα στα σύνορα με τα Σκόπια. Κατά τις 10 Οκτωβρίου εφέτος (2011) εμφανίσθηκε σε μία νεωκόρο που είχε έρθει στην Αριδαία για λουτρό με ιαματικό νερό.

Έκανε ωτοστόπ στη νεωκόρο όταν αυτή με το αυτοκίνητό της έφευγε από την Αριδαία, έξω από την κωμόπολη. 

Της ζήτησε να μπει μέσα στο αμάξι, και όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο αυτή μπήκε μέσα αστραπιαία.

Την είδε τότε να φορά ένα ανοιχτόχρωμο λευκό μάλλον φόρεμα πολύ ωραίο αλλά παραδοσιακό. 

Ήταν όπως λέει η νεωκόρος εκπληκτικά όμορφη, δεν είχε δει ποτέ πιο όμορφη κοπέλα όπως είπε, και πολύ νέα.

Η νεωκόρος την ρώτησε γιατί μπήκε και η Αγία απάντησε ότι …
την κυνηγούν οι Τούρκοι. 

Η νεωκόρος δεν φαίνεται να έδωσε πολύ σημασία. Άρχισε να ψάλλει όπως έκανε και στο ναό.

Τότε η Αγία της είπε ότι έκανε καλά να ψέλνει και να συνεχίσει.

Μετά η Αγία της φανέρωσε ότι είναι νεωκόρος σε ένα ναό της περιοχής της Βεροίας, ότι πάει Θεσσαλονίκη κλπ, αλλά αυτή δεν πήρε είδηση ακόμη τίποτα.

Της λέει μόνο σαν να πειράχτηκε, «και εσύ που μένεις»;

Η Αγία της λέει εδώ σε λίγο είναι ο δρόμος που πάει, σε μικρή απόσταση, στο σπίτι μου.

Τότε η νεωκόρος που ακόμα δεν κατάλαβε τίποτα της λέει «και τότε κοπέλα μου γιατί δεν πας στο σπίτι σου;» και σταματάει στη διασταύρωση.

Η Αγία βγήκε από το αυτοκίνητο αστραπιαία πάλι και εξαφανίσθηκε, και μόνο τότε κατάλαβε ότι κάτι σημαντικό συνέβη.

Μετά από λίγες μέρες όταν είδε την εικόνα της στο τέμπλο, γιατί στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζει, τότε κατάλαβε ότι ήταν η ίδια η Αγία που της εμφανίσθηκε και την πιάσανε τα κλάματα μέσα στην εκκλησία, οπότε το πληροφορήθηκαν κι οι άλλοι. 

Δύο από αυτούς μας το είπαν.

Από τον βίο της Νεομάρτυρος: Η Αγία Νεομάρτυς Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν πολύ ωραία στο σώμα και στην ψυχή. Κάποτε, ενώ βρισκόταν με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. 
Η Χρυσή όμως αντιστάθηκε και δυναμικά απάντησε: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις». Οι γονείς και οι συγγενείς της Χρυσής, με εξαναγκασμό των Τούρκων, την παρακαλούσαν να ασπαστεί το μουσουλμανισμό για να σωθεί. Αλλά η μεγαλόψυχη Χρυσή τους απάντησε: «Πατέρα πλέον έχω τον Κύριο Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς δε και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας».

Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου 1795 κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και έτσι πανάξια έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 13 Οκτωβρίου. 

ΠΗΓΗ http://www.imdleo.gr/diaf/2011/11/agXRYSH-Turks.pdf

https://www.vimaorthodoxias.gr/thavmata/thaymasti-emfanisi-tis-agias-chrysis-proeidopoiei-oti-erchontai-oi-toyrkoi/

 

φώτο από wikipedia.

την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής της εξ Αλμωπίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην πατρίδα και τόπου του μαρτυρίου της, το χωριό Χρυσή της Αλμωπίας, στον φερώνυμο της Αγίας πανηγυρίζοντα ιερό ενοριακό ναό.

Προ των αποστίχων του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον προϊστάμενο του ιερού ναού π. Αντώνιο Καραβασίλη. Δικαιολόγησε μάλιστα την απόφασή του τονίζοντας ότι ο π. Αντώνιος διακονεί επί σειρά ετών στο χωριό του, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, ότι σηκώνει δια βίου τον προσωπικό του σταυρό και ότι αγάπησε την Αγία Χρυσή, γι᾿ αυτό και επί των ημερών του διαδόθηκε πάρα πολύ στο όνομα και η τιμή της Αγίας.

Ευχήθηκε τέλος στον νέο Πρωτοπρεσβύτερο να ευαρεστήσει τον Θεό και να σωθεί.

Εν συνεχεία κήρυξε τον θείο λόγο ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, ο οποίος τόνισε η τιμωμένη αγία είναι Νεομάρτυς και Μεγαλομάρτυς και εμφανίζεται ολοζώντανη παρά την παρέλευση πολλών χρόνων εντός αλλά και εκτός των ορίων της Ελλάδος, για να δείξει ότι οι άγιοι ανήκουν στην Εκκλησία ολόκληρη.

Με αυτές τις αυξανόμενες εμφανίσεις μας διδάσκει ότι είναι πραγματικότητα τα όσα κηρύττει η Εκκλησία περί της Αναστάσεως των νεκρών. Πέθανε πριν πολλά χρόνια περιφρονημένη από τους ανθρώπους σε ηλικία 17 ετών, σε μία εποχή που όλα τά᾿σκιαζε η φοβέρα και η σκλαβιά, αλλά δεν ξεχάστηκε, όπως θα περιμέναμε. Μας διδάσκει ότι όντως υπάρχει η μετά θάνατον ζωή, ότι όποιος τηρεί τις εντολές του Θεού και ζει εν μετανοία δεν πεθαίνει.

Με τον θάνατό της δεν εξαφανίστηκε και χάθηκε η ψυχή της, όπως πιστεύουν οι αγνωστικιστές και οι άθεοι, αλλά ζει μέσα στο φως του Θεού και εμφανίζεται σε μας. Μας συντρέχει στον πνευματικό αγώνα μας, ψυχικά και σωματικά.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν, ότι οι άνθρωποι που αγαπούν την σοφία (οι φιλόσοφοι) όταν πεθαίνουν, πηγαίνουν στη γη (νήσο) των μακάρων και εκεί αγάλλονται και χαίρονται ξεχνώντας τα επίγεια και τους επί γης.

Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι που πιστεύουν στον αληθινό Θεό δεν απομακρύνονται από εμάς, αλλά είναι δίπλα μας. Διότι το να αγιάσει κανείς σημαίνει, ότι έφθασε στην τελείωση της αγάπης. Αυτός δεν ξεχνά.

Έτσι και η Αγία Χρυσή δεν μας ξεχνά εμάς τους επί γης και μας συντρέχει στις δυσκολίες της ζωής μας, για να δείξει ότι όχι μόνον αυτή αλλά και όλοι οι άγιοι δεν μας έχουν λησμονήσει, αλλά με τις πρεσβείες του στηρίζουν τον κόσμο ολόκληρο και μας ενισχύουν στην μετάνοια. Ο προφήτης Ησαΐας έλεγε ότι είναι μακάριοι όσοι έχουν συγγενείς στην Ιερουσαλήμ.

Εννοούσε την Βασιλεία του Θεού, έβλεπε την δόξα της Εκκλησίας που είναι η όντως Ιερουσαλήμ, η επουράνιος Ιερουσαλήμ. Αυτά τα έλεγε για εμάς τους πιστούς που έχουμε συγγενείς τους αγίους μας και γι᾿ αυτό είμαστε πραγματικά μακάριοι. Οι άγιοι μας αγαπούν ασυγκρίτως περισσότερο από τους γονείς και τους συγγενείς μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε τους αγίους δίπλα μας, όπως την αγία Χρυσή. 

Γι᾿ αυτό πρέπει να φιλοτιμηθούμε, κατέληξε, γιατί έτσι γίνεται για εμάς πολύ εύκολη η σωτηρία. Πολλοί αναρωτιούνται: Ποιος μπορεί να σωθεί; Όμως οι οι άγιοι μας δείχνουν, ότι είναι εύκολο να σωθούμε.

Η αγία Χρυσή σε μια πολύ δύσκολη εποχή όχι μόνο σώθηκε αλλά και αγίασε. Όσο δύσκολη και να είναι η εποχή μας, αν ζητούμε τις πρεσβείες της αγίας, των αγίων και ιδιαίτερα της Παναγίας και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους είναι πολύ εύκολο να σωθούμε. Ευχήθηκε τέλος η εορταζομένη Αγία να μας εμπνεύσει να αγωνιστούμε για την σωτηρία και να γευθούμε την χαρά της Βασιλείας του Θεού.

Κατά το πέρας το Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, κ. Ιωήλ, αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της αναδείξεως και της τιμής της Αγίας, την οποία εξ αρχής προέβαλε με βάση το Νέο Μαρτυρολόγιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και τα άλλα ιστορικά τεκμήρια της περιοχής και του Αγίου Όρους ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης.

Τόνισε όμως, ότι ενώ στην αρχή δεν υπήρχε η ανάλογη ανταπόκριση από τον λαό, αυτό άλλαξε άρδην όταν προϊόντος του χρόνου άρχισαν να γίνονται με μεγάλη συχνότητα εμφανίσεις της Αγίας και θαύματά της σε κληρικούς, σε μοναστήρια, σε νοσοκομεία καθώς και θεραπείες ανιάτως ασθενούντων. Τέλος, εξέφρασε με μεγάλη συγκίνηση την χαρά του και την δοξολογία του προς τον Θεό για την πάνδημη συμμετοχή των πιστών στον Πανηγυρικό Εσπερινό, αφού κατέκλυσαν ακόμη και τον εκτός του ιερού ναού χώρο.


Την ημέρα της εορτής, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 7.00 π.μ. θα τελεσθούν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία, ενώ στις 5.00 μ.μ. θα τελεσθεί Εσπερινός και Παράκλησις της Αγίας. ΠΗΓΗ https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/52700-arxieratikos-esperinos-gia-tin-eorti-tis-agias-neomartyros-xrysis