Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Le Figaro: Ο Πούτιν έχει μια ωρολογιακή βόμβα που θα προκαλέσει...


που θα προκαλέσει μεγάλη ύφεση στην ευρωζώνη 

 Le Figaro

Η γερμανική οικονομία εξαρτάται από καιρό από φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτό το καύσιμο έχει γίνει πλέον «ωρολογιακή βόμβα». Η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν ύφεση

Πριν από μια εβδομάδα, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με μια βαθιά οικονομική κρίση που μπορεί να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα των αντιρωσικών κυρώσεων. Σε παρόμοιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει τώρα και Γερμανοί ειδικοί.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη του Παλαιού Κόσμου εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η οικονομική ευημερία της Γερμανίας βασίζεται σε φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους . Ήταν το φθηνό ρωσικό καύσιμο που επέτρεψε στη Γερμανία να κατασκευάζει αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία η Κίνα ήταν πάντα πρόθυμη να αγοράσει.


Οι διακοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου είναι γεμάτες με πραγματική καταστροφή για τους Γερμανούς παραγωγούς, έγραψε η Le Figaro . Ο χειμώνας δεν έρχεται σύντομα, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ήδη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ρεκόρ πληθωρισμού και ποσοστών ανεργίας.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί το αέριο ως «ωρολογιακή βόμβα», ανέφεραν οι συντάκτες του άρθρου.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χειρίζεται αυτή τη βόμβα κατά βούληση γνωρίζοντας ότι αποσταθεροποιώντας τη Γερμανία, αποσταθεροποιεί την Ευρώπη», αναφέρει το άρθρο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ολόκληρη η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει σύντομα μια οικονομική ύφεση μετά τη Γερμανία. Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί θέρμανσης στην ΕΕ οδηγούν σε υψηλότερους φόρους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική δυσαρέσκεια.

ΠΗΓΗ https://english.pravda.ru/news/world/153521-putin_germany_gas/

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΡΑΤΕΣ - Bloomberg

Το ντόμινο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης πέρασε πλέον στα τρόφιμα

Στο εργοστάσιο της Brioche Pasquier στο Λονδίνο κάθε ρολό που βγαίνει από τους γιγαντιαίους φούρνους αερίου της εταιρείας έχει κόστος παραγωγής αυξημένο κατά τουλάχιστον 50%.

Από το βούτυρο έως τα αυγά και τη ζάχαρη, οι τιμές των περισσότερων πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η γαλλική αρτοποιία έχουν αυξηθεί μετά το ράλι των εμπορευμάτων τον περασμένο χρόνο. Αλλά η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα και με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, τονίζει το Bloomberg.

Πρόκειται για διπλό πλήγμα στους παραγωγούς τροφίμων και ένα κόστος που γίνεται άμεσα αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών εν μέσω γενικευμένης κρίσης κόστους ζωής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί ξεπερνώντας το 13% και το ένα τρίτο των βρετανικών νοικοκυριών αναμένεται να ξοδέψει άνω του 10% του εισοδήματός του στην ενέργεια, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων εντείνει την επισιτιστική φτώχεια.

"Είναι το φαινόμενο ντόμινο που συνέβη καθώς δεχθήκαμε τεράστια αύξηση στο κόστος της ενέργειας", δηλώνει στο Bloomberg ο Ryan Peters, διευθύνων σύμβουλος της Brioche Pasquier UK, ο οποίος διευθύνει το εργοστάσιο στο Milton Keynes.

"Προσπαθήσαμε να αυξήσουμε λίγο τις τιμές μας στους λιανοπωλητές και αυτό περνάει δυστυχώς  στους καταναλωτές", επισημαίνει.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ εντός του έτους, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άφησε τον πλανήτη με έλλειψη βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και τα φυτικά έλαια. Και παρόλο που το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων έχει αρχίσει να μειώνεται (για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο) οι καταναλωτές μοιάζει απίθανο να δουν βελτίωση στις τιμές.

Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί τροφίμων στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι τώρα με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η ηλεκτρική ενέργεια εμπορεύονται σε υπερπολλαπλάσιες από τις συνηθισμένες τιμές.

Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, τονίζει το Bloomberg, καθώς πλησιάζουν οι σκοτεινές και παγωμένες μέρες του χειμώνα, που θα αυξήσουν τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση και ηλεκτρισμό.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr/diethni/3652059/to-ntomino-tis-megalis-energeiakis-krisis-tis-europis-perase-pleon-sta-trofima