Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΜΕΣΑ - η τουρκία στο ρόλο της βρύσης "ανοίγει και κλείνει τα ΣΤΕΝΑ" - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ στο ΑΙΓΑΙΟ - ιταλικό δημοσίευμα

 


ΟΛΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ - ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ " ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΧΓΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ;" 

«Τα Στενά του Βοσπόρου και η προσωρινή αλλαγή του Ερντογάν στις προκλήσεις στο Αιγαίο», ιταλικό δημοσίευμα από το https://www.echedoros-a.gr/2022/04/blog-post_83.html

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η πιθανή πώληση μαχητικών F-16 σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ ο οποίος ελέγχει τον Βόσπορο θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, γράφει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

 Η τουρκοαμερικανική διαμάχη που προκλήθηκε από την αγορά των ρωσικών S-400 από τον Ερντογάν θα μπορούσε έτσι να κλείσει.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανεξετάζει ολοένα και περισσότερο τα παραδείγματα και τις προστριβές του παρελθόντος, έστω και μόνο επειδή σε σύγκριση με πριν από λίγες εβδομάδες η γενική εικόνα έχει αλλάξει: ο νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Δύσης απαιτεί στρατηγικές και συμμαχίες. 

Επίσης για αυτό το ναι από την Ουάσιγκτον έρχεται στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ένα αίτημα που είχε τεθεί σε αμφισβήτηση μετά τις έντονες εντάσεις στα S-400 και F-35. 


Η χρήση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η πιθανή πώληση μαχητικών F-16 στον σύμμαχο του ΝΑΤΟ που ελέγχει τον Βόσπορο, του οποίου είναι ο θεματοφύλακας σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο.

Η επιστολή έρχεται αφότου η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη της που είναι ήδη σε χρήση, όπως και η Ελλάδα, η οποία έχει προ πολλού αναβαθμίσει την έκδοση Viper.

Ο άξονας Άγκυρας - Ουάσινγκτον

Οι διαπραγματεύσεις στον άξονα Άγκυρας-Ουάσινγκτον συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, επιταχυνόμενες από τον πόλεμο, όπως και αυτές μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας. 

Με αυτόν τον τρόπο, η τυπική διαδικασία σχετικά με την πώληση όπλων θα μπορούσε να ευνοηθεί από μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα μεταξύ των εμπλεκόμενων παικτών, μετά την τουρκική αποβολή από το πρόγραμμα των F-35. 

Μεταξύ άλλων, η Τουρκία ψήφισε ναι στην αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μια κίνηση που προέκυψε από τη σφαγή της Μπούτσα. 

Ψηφοφορία που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα του Ερντογάν προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το εξωτερικό, η οποία θα δει την ημερομηνία να κυκλωθεί με κόκκινο χρώμα στις 18 Μαΐου, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

 Ο τουρκικός ρόλος της «βρύσης»

 Ο τουρκικός ρόλος στο ουκρανικό υπόβαθρο αλλάζει: ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό, και για αυτό το λόγο έχει παραμερίσει αξιώσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο για να οικοδομήσει μια νέα εποχή σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. 

Η θέση της Τουρκίας ως «βρύσης» που ανοίγει και κλείνει τον Βόσπορο γίνεται ακόμη πιο στρατηγική, υπό το φως των εμπορικών συνεπειών του πολέμου.

Αυτή είναι η περίπτωση των 100 εμπορικών πλοίων που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια, όπως αναφέρει η Διεθνής Ένωση Ιδιοκτητών Φορτηγών Πλοίων Intercargo.

 Πρόκειται για πλοία που μεταφέρουν βασικά αγαθά, όπως σιτηρά και άνθρακα, απαραίτητα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, οι καθυστερήσεις των οποίων επηρεάζουν αφενός το πλήρωμα λόγω των επιπτώσεων των κυρώσεων και αφετέρου τις ανάγκες.

Παραμερίζονται προς το παρόν οι εντάσεις με Ελλάδα και Κύπρο

Ορισμένοι κόμβοι, ωστόσο, παραμένουν άθικτοι (ενέργεια, γεωπολιτική πάνω από όλα) και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ειρηνικά τους επόμενους μήνες. Η διαμάχη για το φυσικό αέριο με την Κύπρο και την Ελλάδα παραμερίζεται στιγμιαία, αλλά, μόλις ηρεμήσει το ουκρανικό μέτωπο, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

 Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, η υφυπουργός των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ έδωσε έμφαση στις σχέσεις της Άγκυρας με τους ολιγάρχες που πλήττονται από τις κυρώσεις. 

Σε συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και του Ιμπραήμ Καλίν, αντιπροσώπου εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθιξε το θέμα των επιχειρηματιών κοντά στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες ο ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς αγκυροβόλησε τα δύο σούπερ γιοτ του σε τουρκικά λιμάνια. 

Ο ίδιος θαμώνας της Τσέλσι είχε δοθεί πολύ κοντά στην αγορά του τουρκικού συλλόγου της Super Lig [=τουρκικό επαγγελματικό πρωτάθλημα]  «Göztepe», αλλά τις τελευταίες μέρες οι αρνήσεις έχουν πλημμυρίσει, δεν είναι γνωστό  τι θα γίνει μετά τη μερική έγκριση από τις ΗΠΑ. formiche.net